728x90 MM

The Inextricable Wandering

Uit Keulen overrompelt het kwartet Ultha ons met een zeer degelijke portie black metal. En met hun Bandcampslogan: This Whole Life Is Built On Skeletons. Debuteren deed de band in 2015 bij het gerenommeerde Vendetta met ‘Pain Cleanses Every Doubt’, een jaar later gevolgd door ‘Converging Sins’.

Na nog een stel ep’s brengt de band zijn derde langspeler nu uit op het veel grotere Century Media, al mag Vendetta een gelimiteerde editie van honderd stuks op zilverkleurig vinyl van het album uitbrengen. Waardering van een band voor het vele werk van hun vroegere label en tegelijk de kans krijgen en nemen om via een groter label een breder publiek te bereiken. Zo hebben we het graag. En dat ruimere publiek verdient de band zeker.

Hun mengeling van atmosferische stukken en furieuze black metal werkt namelijk uitstekend. Zo zorgt het mooie ‘There Is No Love, High Up In The Gallows’ voor een rustpunt tussen fellere nummers als ‘With Knives To The Throat And Hell In Your Heart’ en ‘Cyanide Lips’. Heerlijk die titels, en dat is de herrie die ze vertegenwoordigen, eveneens. Het epische afsluitende ‘I’m Afraid To Follow You There’ is met zijn bijna twintig minuten duurtijd niet alleen het langste nummer. Het vat ook perfect samen waarvoor Ultha staat.

Donkere, vol afwisseling zittende black metal met een quasi perfecte interactie tussen sferisch en ruig, tussen misantropisch en suïcidaal. Doorwrocht ook, kijkend naar de innerlijke strijd, het omgaan met pijn en verlies en geen aandacht gevend aan de typische satanistische of op mythologie berustende thema’s. Net iets anders dan hun vorige werkstukken overtreft Ultha zichzelf in duisternis, en daar kunnen we alleen maar tevreden zwaarmoedig van worden.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
Ultha_TheInextricableWan
geplaatst:
wo 12 feb 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!