728x90 MM

The Great Lake Swallows

De Belgische gitarist annex geluidsbricoleur Jean De Lacoste werkt graag en veel samen met vrouwen. Na een titelloze plaat met wederhelft Sandrine Verstraete, bracht hij een poos geleden nog samen met Karen Willems het uitstekende ‘Lyra’ uit.

En nu is er dus ‘The Great Lake Swallows’, een samenwerking met de Canadese celliste Julia Kent, die een verleden heeft bij Rasputina en Antony And The Johnsons, maar ook al enkele soloplaten uitbracht op labels als Important en Leaf.

De vier tracks -samen een klein halfuurtje lang- op ‘The Great Lake Swallows’ zijn opnamen van een concert waarbij Kent en De Lacoste een projectie van werk van Sandrine Verstraete begeleidden. Het samenspel van De Lacoste en Kent heeft iets frêle, dat we tot nog toe niet met Delacoste associeerden.

Weliswaar toverde hij in het verleden ook al wel eens een ingetogen klankschap uit zijn gitaar-met-aanbehoren, maar doorgaans volgde daar algauw een beetje zelf-sabotage of luide uithalen op. De optelsom van Kent en De Lacoste klinkt meer cerebraal en minder broeierig dan pakweg de samenwerking van De Lacoste en Willems.

Op opener ‘Part One’ roept Kents zoet-klagende cello echo’s op van het sereenste werk van Stars Of The Lid, terwijl De Lacoste daar een subtiel klanktapijt onder weeft. Hier en daar klinkt ook Verstraetes klankband door, opgebouwd uit veldopnamen.

‘Part Two’ is een lichtjes trippy aangelegenheid, maar op ‘Part Three’ gaan De Lacoste en kent helemaal loos met een pallet van echo en galm, en doen zo denken aan de meest ambient stukken van Arthur Russell.

In het afsluitende ‘Part Four’ wordt de toon donkerder en laat Kent haar cello onheimelijke glissando’s huilen zoals strijkkwartetten op aansturen van Ornette Coleman dat ook wel eens deden. Mochten we dit jaar onverhoopt toch nog een winter krijgen, gaat ‘The Great Lake Swallows’ op constante repeat.

tekst:
Stijn Buyst
beeld:
Jean_DL__Julia_Ken_The_Great_Lake_Swa
geplaatst:
di 28 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!