728x90 MM

Tenth Region Of The Night

Een eenzaat uit Hannover, Stefan Voß, die onder de artiestennaam Argyre Planitia al een drietal platen uitbracht, treedt nu toe tot de alsmaar uitbreidende Winter-Light familie. Daar zit de geluidskunstenaar prima op zijn plaats met zijn donkere soundscapes die niet zouden misstaan bij een avondje Aurora Borealis spotten. De producer plaatst zich centraal binnen het dark ambient genre en interesseert zich vooral voor wat er gebeurt als een mens in een diepe slaap verkeert. Blijft het dan donker of dromen we nachtmerries van allerlei aard? Ontmoeten we de goden of mythologische figuren en komen we onszelf tegen in het verleden, het heden en de toekomst, alles door elkaar? Het zijn de vragen die dienst doen als leidraad voor Voß voor zijn diepzwarte muzikale trip. Elementen uit de Berlijnse School sluipen zijn muziek binnen, wat zijn dark ambient wat extra glans geeft.

Dat we een muzikant nooit op één plekje mogen vastpinnen, bewijst Dirk Swartenbroekx. Toen we hoorden dat hij een album zou uitbrengen bij Consouling dachten we dat ze daar aan herbronning toe waren. Want is dat niet die van Buscemi, waar we persoonlijk niets mee kunnen? We zijn echter te nieuwsgierig en luisteren zo onbevooroordeeld mogelijk naar ‘Virgin De Guadeloupe’ en kunnen alleen maar besluiten dat we zeer aangenaam verrast zijn. Hier en daar wat beats verrijken de soundscapes die behoorlijk dicht aanleunen bij dark ambient. Zelfs de poëtisch aandoende teksten, in het Duits, Frans en Nederlands, jagen ons niet de gordijnen in. Die woorden zijn van Ernst Löw die in ‘Het Leven Is Een Hel’ een poging doet Ton Lebbink van de kroon te stoten. Dat lukt uiteraard niet, maar de cadans werkt wonderwel bij de drones van Swartenbroekx, die stilaan door jazz en beats naar de achtergrond worden geduwd. Invloeden van zijn bekendste project Buscemi wellicht, en hier kunnen we het wel smaken.

Aidan Baker is een vaste bewoner van het Consouling Sounds-universum. Initieel ging hij ‘There/Not There’ voorstellen op het ’24 Hours Of Deep Listening’-festival dat op 2 oktober, de releasedatum, zou plaatsvinden. Door verstrengde reisrestricties vanwege corona kon dat niet doorgaan. Het album is er echter wel en bevat drie lang uitgesponnen nummers waarin Baker op zijn gekende wijze shoegaze en drones met elkaar vermengt. Het album verschijnt dan wel onder zijn eigen naam, hij liet zich wel assisteren door Dana Schechter (Insect Ark) op bas en Fiona McKenzie (Halma) op drums. Wellicht omdat ze echt als een trio te werk zijn gegaan, klinkt deze plaat een stuk voller en interessanter dan heel wat van de platen die Baker onder vele noemers aan een hoog tempo uitbrengt. Deze is ongetwijfeld een van zijn beste.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
ArgyrePlanitia_TenthRegionOfTheNi
geplaatst:
ma 15 feb 2021

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!