728x90 MM
Phat Phase Mountain Boys in De Pit's in Kortrijk

Surfende Hillbillies

Twee spiegeleieren met witte bonen in tomatensaus. Meer heeft een mens niet nodig als bodempje alvorens het in de Blauwkes te gooien. Zo vertelde ons een bezoekster van de Pit’s, alwaar we zelf waren aanbeland om Arno De Cea te aanschouwen.

Eerst echter waren we op tijd, maar deden alsof we te laat waren voor  Phat Bass Mountain Boys. Niet ons ding. Onze collega wilde er echter wel enkele woorden aan spenderen en we gaan dat zelfs toelaten.

Gilbillen

Er is moed nodig om in een punkhol als The Pit’s een mix van deuntjes up-tempo hillbilly, country en Bluegrass te komen spelen. Geen nood, die gasten van Phat Bass Mountain Boys hadden er zin in. Bij de soundcheck kregen we al onmiddellijk een enthousiast en opgepept trio te zien.

Hun stijl van spelen (en voorkomen) had iets punk-achtig en dat overtuigde het argwanende Pit’s publiek meteen. Het gekrisp en gekras op banjo, mandoline, en gitaar bracht zelfs een eenzame metalhead aan het headbangen. De mandoline werd af toe nog eens ingeruild voor de contrabas die wat meer gedreun bracht tussen het country-folk gezang. Verrassend leuk optreden.

Surfpunx

Daarna was het tijd voor het trio Arno De Cea & The Clockwork Wizards met uitvalsbasis Cestas in de Gironde, deel van Bordeaux. Steengoede surf hadden ze ons vooraf wijsgemaakt en ze hadden nog gelijk ook. Er was een tijd dat Arno De Cea het in zijn eentje deed maar dat is alweer enkele jaren geleden.

De gitarist, die ook bij The Irradiates speelt (om slechts een bandje te noemen), houdt wel van een wild feestje en dat was er aan te merken. Vanaf de eerste noot wisten we dat we hier een heel goede band aan het werk zouden zien. Eentje waar het spelplezier in beken van het podium zou stromen en wiens punky surf met verve zou worden gebracht.

Geen voor de hand liggende covers van klassiekers uit het genre maar een eigen invulling ervan. Eigen nummers, een punkgerichte interpretatie en swingen maar. Dick Dale zou stikjaloers zijn als hij deze drie jonge honden aan het werk zou zien.

Kijk, surf mag dan worden gerelateerd met lang vervlogen tijden toen The Beach Boys vrouwenharten veroverden, een band als deze trekt de muziek helemaal de eenentwintigste eeuw binnen. Wat een set was me dat.

Gezien: Arno De Cea & The Clockwork Wizards + Phat Bass Mountain Boys – The Pit’s, Kortrijk – 12 februari 2020
Tekst: Patrick Bruneel + Patsker Omaer Beguin – Foto’s: Patsker Omaer Beguin

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
Phat-Phase-Mountain-Boys-5
geplaatst:
vr 14 feb 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!