State-X New Forms – Vrijdag 11 december: poëzie zónder make-up

State X New Forms 2009

Terwijl ik vrijdag in de grote zaal van Het Paard van Troje sta te wachten op de openingsact van State-X New Forms 2009, valt mijn oog op een grote foto op de muur rechts van het podium. De kunstacademie van Den Haag is zo te zien ook aanwezig op het festival. Twee schaars geklede dames die in een kleedkamer in de weer zijn met make up en een poederkwast. De tekst die er onder staat onderbouwd de foto:

‘Lights, make-up, almost action. As the stage warms up, and the crowds arrive, the two performers begin their transformation.’

Wellicht weten de zweetvoeten van Masami Akita het podium te verwarmen, evenals de grote blauwe lampen die nu nog niets dan een gevoel van kilte verzorgen.

Terwijl ik mijn verfrommelde oordoppen ( uit de automaat van Het Paard, geen aanrader ) in mijn oor wurm, betreedt Akita het podium, met een drummer in zijn kielzog. Wat een openingsact, wat een muur van geluid, wat een pure poëzie. En prachtig om te zien dat de zaal geboeid blijft luisteren, zelfs mensen met Coldplay shirts verroeren geen vin.

De ‘crowds’ zoals de studentes van de KABK verwachten vormen echter één geheel, en iedereen in de zaal wacht rustig de andere bands af. Helaas weten The Melvins me minder te boeien; het lijkt alsof ze het publiek voor lief nemen en de synchroon drummende tweeling voegt niets toe aan het geluid. Ze proberen te imponeren met goed getimede drum intermezzo’s, maar ik heb niets anders dan de ‘Slagerij van Kampen’ in mijn achterhoofd.

Dan rennen Battles het podium op. Het is alsof je kijkt naar een schoolband 10 jaar na dato, waarin Ian Williams en Tyonday Braxton strijden om perfectie en chaos. Ian Williams als jongen die goed is in Wiskunde-B en braaf de door zijn moeder gesmeerde boterhammen opeet, en Braxton als de jongen die uit het raam staart, duivels tekent op zijn schooltafeltje en tegen de frisdrankautomaat schopt om een gratis blikje Pepsi te scoren.

Als ik later door Het Paard struin zie ik dat de foto’s van de KABK dames rond het hele gebouw hangen, met ongeveer dezelfde teksten en beelden. Eén van een meisje die haar haar perfectioneert met haarspray, omdat de dampende menigte in de zaal ervoor heeft gezorgd dat het gaat pluizen. Dames, als jullie dan zo graag het zwakkere geslacht willen vertegenwoordigen op een festival, zwelg dan niet in clichés!

tekst:
Janneke van Oosterwijk
beeld:
state_x_new_forms_2009
geplaatst:
do 17 dec 2009

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!