728x90 MM

Split

Als opvolger voor het vorig jaar verschenen ‘Howling, For The Nightmare Shall Consume’ komen de veteranen van het uit Cleveland afkomstige Integrity aandraven met vier nieuwe nummers op hun split met Krieg. Weinig nieuws onder de zon trouwens. Gewoon furieuze hardcore met metal erdoor gemengd, zoals we van deze band gewoon zijn en ook verwachten. Krieg is iets jonger (1995) en ziet meer in de hoek van black metal. Het meest recente album ‘Transient’ dateert alweer uit 2014. Het enige constante lid Neil Jameson schreef sindsdien een nieuw nummer (‘Circle Of Guilt’), dat op hun deel van de cd staat. ‘This Time I’ll Leave You to Drown’ van hun split met Moloch en een liveversie van ‘The Sick Winds Stir The Cold Dawn ‘, van de split met Satanic Warmaster uit 2003, vervolledigen hun bijdrage. Wellicht een voorbode tot een nieuw album van deze zwartzakken op Relapse, dat hopelijk net zo gedreven klinkt als het nieuwe nummer. De twee oudjes rammelen aan alle kanten, maar dat hoort zo bij dit soort venijnige black metal.

Primitive Man en Unearthly Trance delen ook een album. Ze leveren echter beiden een stel nieuwe nummers af, die al net zo verschroeiend klinken als hun respectievelijke albums uit 2017 (‘Caustic’ en ‘Stalking The Ghost’). Apocalyptische noisedoom van Primitive Man, drie nummers die het midden houden tussen ‘Caustic’ en ‘Steel Casket’ (op Tartarus) van het donkerste soort. Verschroeiend traag en oncomfortabel, zoals we het van dit trio uit Denver gewoon zijn. Dat doet het trio van Unearthly Trance ook, al klinkt het na Primitive Man allemaal bijna vrolijk. Niet dat het niet gebald en overtuigend klinkt, verre van. Hun vier bijdragen kunnen zo op een regulier album want ze zijn stuk voor stuk efficiënte vernietigers van elk spoortje positiviteit. En afsluiter ‘418’ gaat zowaar de concurrentie aan met Primitive Man qua intensiteit. Straf.

Trappist uit Los Angeles debuteert met een plaat waarop eenentwintig nummers worden afgeraffeld in drieëndertig minuten. Het mag al eens snel gaan, al zal de band, met Chris Dodge (Spazz, ex-Infest, ex-Despise You, etc.), Phil Vera (Crom, Despise You, ex-(16)-) en Ryan Harkins (mede-eigenaar van het populaire metalgeoriënteerd hamburgerkot Grill Em’ All, ex-Killed In Action), met hun immense voorliefde voor artisanaal gebrouwen bier, toch enigszins nuchter moeten blijven om hun speedcore live neer te zetten. Met door alcohol geïntoxiceerde gastbijdrages van Tony Foresta (Municipal Waste, Iron Reagan), Steve Brooks (Torche) en Blake Garrison (Pig Destroyer) levert Trappist een zat meebrulfestijn af waar geen depressie tegenop kan. En als het soms een beetje chaotisch klinkt allemaal, raadt de band aan om er nog een te nemen. Heb je er meteen geen last meer van.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
IntegrityKrieg_Split
geplaatst:
di 25 jan 2022

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!