728x90 MM

Spheres

De Finse percussionist Tatu Rönkkö mepte er een tijdje in keukens in vooral Berlijn op los, op alles wat maar geluid maakte. Die improvisaties leidden uiteindelijk tot zijn debuutalbum op het inspirerende Sonic Pieces label.

De zes tracks op de gelimiteerde vinyluitgave klinken nergens naar potten en pannen, maar eerder naar rauwe, massieve tribale ambient. Met spaarzaam en effectief ingezette elektronica die de drums nog even net een extra zetje geven.

Niet overal zijn de ritmes stuwend en dansbaar, sommige nummers trekken verstilde sferen en minder vastomlijnde kaders op. Vreemde eend in de bijt is de enige van zang voorziene compositie, waarbij Islaja zich wederom van haar neerslachtige kant laat horen.

De andere tracks blinken ook niet uit in positieve vibraties, maar er zit in ieder geval pit en spelplezier in. De ritmes zijn veelal gedurfd en kleuren lekker buiten de lijntjes, worden dik aangezet en hebben geen angst om gehoord te worden. Soms wringt en schuurt het, maar dat is ook de lol van het improviseren. Meeslepend is het van begin tot eind zeker.

tekst:
Arjan van Sorge
beeld:
TatuRonkko_Spheres
geplaatst:
do 16 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!