728x90 MM

Spaces

Musea bezoeken met de oren doet niet iedereen. Jos Smolders, die zich steeds verder verdiept in de mogelijkheden van analoge elektronica in zijn muziek, is zo iemand. Al jaren beluistert hij musea. Wat meer is, hij neemt ze ook op.

Op zijn dubbel-cd ‘Spaces’ heeft hij opnamen van zes plekken verzameld met als extra laag muziek geïnspireerd op een werk uit elk museum. De zes titels zijn ontleend aan de betreffende werken.

Enerzijds hoor je dus de ruimte, door middel van de mensen die er rondlopen, commentaar leveren, druk converseren, of stomweg lawaai maken. Maar daaroverheen ontvouwt hij muziek waar die ruimte doorheen klinkt, die de omgeving soms vrijwel wegdrukt. Het is een trip langs zalen in Europa en de Verenigde Staten, die je als luisteraar heen en weer doet bewegen tussen die lagen.

Zelfs al heb je er geen idee van hoe het kunstwerk eruit ziet dat hem op een bepaalde compositie gebracht heeft, het resultaat heeft een beeldende, filmische kwaliteit. Van de belachtige klanken in ‘Oeil Poche’ en de galmende stapeling van fluiten in ‘A=F=L=O=A=T’ tot de langzaam aanzwellende, metalige geluiden die horen bij Torqued Ellipses, een monumentaal metalen werk van Richard Serra -zowel de omgeving als de muziek vertonen in hun karakter een bijzondere verscheidenheid.

Het zijn lange nummers, waarvan er twee uit kortere segmenten bestaan. Smolders drukt je op het hart de tijd te nemen om de werken tot je te laten spreken, zowel met de ogen als met de oren.

tekst:
René van Peer
beeld:
JosSmolders_Spaces
geplaatst:
vr 14 feb 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!