728x90 MM

Sounds Like Silence

Inke Arns en Dieter Daniels hebben in de Hartware MedienKunstVerein te Dortmund de tentoonstelling ‘Sound Like Silence’ gecureerd rond de stilte van John Cage. In 2012 staat Cage op meerdere plekken in de schijnwerpers vanwege zijn honderdste geboortejaar. De tentoonstelling werd op 24 augustus 2012 geopend met een radio-uitzending. Op de cd ‘Sounds Like Silence’ is die uitzending uitgegeven.
De compositie ‘4’33″’ staat centraal in die uitzending. Het driedelige werk – de tijd per deel bepaalt de muzikant, als het totaal maar vier minuten en drieëndertig seconden duurt – bevat geen intentionele geluiden. De uitvoerende muzikant geeft het begin en eind van de delen aan, speelt niets en wat er klinkt, is afhankelijk van het geluid uit de omgeving. Cage heeft daarmee de muziek opengebroken voor andere geluiden dan strikt muzikale. De cd is opgedeeld in zes delen en gevuld met muziek en onderwerpen gerelateerd aan ‘4’33″’. Het tweede deel gaat over ‘stille uitvoeringen’ en bevat een opname van het stuk door Cage in Manhattan. Hij loopt door de stad en kondigt het begin en eind van de drie delen aan terwijl de omgevingsgeluiden uit New York zijn te horen. Naast het werk van Cage komen er recentere geluidskunstenaars voorbij – onder andere Brandon LaBelle, Stephen Vitiello en Jacob Kirkegaard – die met geluid als zodanig hebben gewerkt.
Op de cd staat een schat aan informatie die door de nalatenschap van Cage is ontstaan. Een zeer interessante uitgave die veel inzicht geeft over Cages ‘silent piece’. Wel is het van belang om te beseffen dat het gaat om een Duitse radiodocumentaire, een groot deel van de gesproken tekst is dus ook in het Duits. Desalniettemin zingt Einsturzende Neubauten frontman Blixa Bargeld de veelzeggende slotwoorden ‘silence is sexy’.

tekst:
Jan Nieuwenhuis
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!