728x90 MM

Sleepmoss

De in Brighton woonachtige producer Lara Rix-Martin brengt op haar tweede neoklassieke plaat, zoals ze zelf zegt, een romantische ode aan de herfst en winter. Met ‘Reaping’ opent ze vol overgave haar verklanking van deze meer duistere seizoenen. Aan het eind van dit wijdse nummer slaat de bliksem in. Overigens geen geluidsfragment van een in de natuur opgenomen donderslag, zoals je op een typische new age-plaat zou horen, maar een onheilspellend metaalgeluid.

Het luidt ‘Night Rain’ in dat start met fluitende harmonic whirlies, galmende cimbalen en daarna echoënde piepende schurende geluiden, in mijn oren de flora en fauna die zich roeren. In ‘Murmur’ wisselen een synthetische en een echte specht elkaar af, evenzo wordt een tweetonig fluitgeluid afgewisseld met getjilp. De sfeer in ’Tanglewood’ lijkt op de filmsoundtrack van ‘The Company Of Wolves’ van George Fenton. ‘Winter Sun’ klinkt vervolgens als sprankelende zonnestralen die neerdalen en het speelse ‘Amethyst Deceiver’ zou als spannend wachtmuziekje niet misstaan. Het woeste overstuurde ’Windross’ komt nog het meest in de buurt van haar visuele inspiratiebron, William Turner.

Met het meer ritmische en meditatieve ‘Lichen’ zijn er even minder flarden en wat meer vastigheid en suis je zwevend door een tunnel. ‘Meadhead’ is een uitbreiding van de minimale percussie van ‘Murmur’ met uiteindelijk een pastorale harp. Het tussenspel ‘Firn’ is vernoemd naar opnieuw gekristalliseerd bergsneeuw, het soort sneeuw waarvan er de laatste jaren steeds minder van te vinden is. Het snaararrangement van het titelnummer ‘Sleepmoss’ transformeert zich van onrustig naar langgerekte tonen om uiteindelijk weer in onrust te eindigen. ‘Psithur’s gefluit eindigt, verwijzend naar de titel, met bladeren die stormachtig ritselen en rond waaien. ‘Sleepmoss’ staat kortom vol poëtische elektroakoestische miniatuurtjes die de overweldiging door de natuur weten te vatten.

tekst:
Bouke Mekel
beeld:
MeemoComma_Sleepmoss
geplaatst:
di 7 apr 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!