728x90 MM

Selected Early Keyboard Works

We zouden het bijna vergeten, nu Catherine Christer Hennix een redelijke household name in minimal music-kringen is geworden, maar, haar bekendste werk, ‘The Electric Harpsichord’, werd pas in 2010 voor het eerst uitgebracht. Sterker, die uitgave was überhaupt de eerste solo-release die van haar verscheen – en dat terwijl de Zweedse al actief is sinds de jaren zestig, en samenwerkte met grootheden als La Monte Young, Henry Flynt en zelfs Pandit Pran Nath, de Pakistaan die zo van invloed was op de Amerikaanse minimalisten.

Blijkbaar was (en is?) ook minimal music een mannenbastion. Inmiddels krijgt Hennix de aandacht die ze verdient, zoals nu via de release van ‘Selected Early Keyboard Works’. De muziek op deze archiefuitgave is afkomstig van oefentapes van haar trio The Deontic Miracle, opgenomen in 1976 tijdens het Dream Music Festival te Stockholm.

Op ‘The Electric Harpsichord’, en tijdens optredens, hebben we Hennix leren kennen als een artiest die zich vooral met drones bezig houdt, maar deze keyboard-improvisaties zijn eerder schatplichtig aan Stockhauzen en Terry Riley. Het eerste stuk is een lange improvisatie op een Fender Rhodes, zoekende noten in spaarzame clusters, vagelijk jazzy.

Ook het tweede stuk is een Rhodes-improvisatie, nabewerkt met een tape delay, waardoor de klanken over elkaar heen tuimelen. Ook tijdens het vierde stuk wordt de Fender door de tape delay geleid, tot er een meer gedempte onderstroom van noten en klanken ontstaat. Mooi, zij het niet heel bijzonder – iets dat het derde stuk, ‘The Well-Tuned Marimba’ zeker wel is.

Wolken marimba-noten drijven als dwaallichten door de ruimte, terwijl een sheng, een Chinees mondorgel, er als een soort dissonante, opdringerige waarschuwingstoon doorheen drijft. Een wonderlijk muziekstuk, dat op een onderhuidse manier aan je zenuwen pulkt. Al met al een interessante uitgave, naar het schijnt de eerste in een reeks Hennix-archiefreleases.

tekst:
Maarten Schermer
beeld:
CatherineChristerH_SelectedEarlyKeybo
geplaatst:
do 30 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!