728x90 MM
30000 Monkies in Pilar (Brussel) tijdens Stoemp Deluxe

Schimmel als remedie

Samen met het Brusselse DIY-collectief Stadskanker was Stoemp! op dinsdag 22 oktober 2019 te gast in het gloednieuwe Pilar. Dat is het voormalige Kultuurkaffee van de VUB.

Stadskanker, opgericht in januari 2019, wil ondergrondse muziek van alle genres die zij leuk vinden promoten. Ze brengen vinyl en tapes uit en doen dat het liefst met een coole show erbovenop. Daarom mochten de mannen van Youff deze avond hun nieuwe LP, ‘If Wishes Were Horses, Homicidal Beggars Could Ride’ (Stadskanker 2019), voorstellen in de gloednieuwe concertzaal van Pilar. Naast Youff had Stadskanker 30000 Monkies, Penus en als afsluiter Wiegedood uitgenodigd.

Koprollen

30000 Monkies, ook recent bevallen van ‘Are Forever‘ (Consouling Records) zette meteen de toon, luid, sloom en de beuk erin.

Penus startte niet al te best, kon zich herpakken, zorgde voor het melodieuze van de avond maar naar het einde toe was de pijp van de frontman door het heen en weer gespring met enkele koprollen en meer van dat toch wel uit.

Zinderend

Youff was heerlijk bizar, meeslepend en dermate agressief. Noise om je batterijen op te laden.

Wiegedood, waarschijnlijk de reden om te komen voor heel veel mensen, maakte de avond compleet. Nogmaals bewezen de mannen dat ze ook al een eigen plaats in de zwarte metal scene verdienen. Zinderend, snijdend en opzwepend, zoals we gewoon zijn van Wiegedood.

De avond was dan ook een heerlijke mix van noise-rock, punk, noise, hardcore en (post)metal, sludge en blackmetal, badend in felle spots en tegenlichten en veel donkere silhouetten.

Meer moet dat niet zijn en plaatje mee. De gelimiteerde schimmelkaders met LP die de mannen van Youff als extra uitbrengen waren er nog niet. Ze hadden wel al een prototype mee waar een klein schimmeltje op te zien was maar de mannen blijven verder experimenteren en wordt vervolgd. Misschien de bananenschillen van de 30000 Monkies in een kader hangen en laten beschimmelen.

Gezien: Stoemp! Deluxe: “30000 Monkies, Penus, Youff en Wiegedood – Pilar, Brussel – 22 oktober 2019

tekst:
Stephan Vercaemer
beeld:
30000-monkies-6
geplaatst:
wo 30 okt 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!