728x90 MM

S/T (30th Anniversary Deluxe Hardback Edition)

Opmerkelijk hoe de periode rond de opnames van een debuutplaat voldoende materiaal oplevert om niet minder dan vijf (!) cd’s te vullen. De aanleiding is natuurlijk het feit dat het album precies dertig jaar geleden werd uitgebracht. De initiële release telde tien nummers; op deze jubileumeditie staan er maar liefst vijfentachtig.

Toen hun debuut in 1988 uitkwam op het ondertussen mythisch geworden Creation leek The House Of Love voorbestemd om supersterren te worden. Het debuut werd haast unaniem bejubeld als een van de beste platen van dat jaar. IJzersterke, gracieuze popsongs met gouden melodieën volgens The Beatles-receptuur, de fluwelen stem van zanger/gitarist Guy Chadwick en de magistrale gitaarpartijen van Terry Bickers die duelleerden met die van Chadwick deed de internationale pers struikelen over de superlatieven.

Achteraf bleek jammer genoeg het publiek niet te volgen; een beetje zoals met The Sound eigenlijk. Net als bij die band zit ook bij The House Of Love geen greintje sleet op hun vroegste werk. Integendeel zelfs. Met het openingsnummer ‘Christine’ zette The House Of Love op hun titelloze debuut de handtekening onder wat hun definitieve geluid zou worden: een meticuleuze evenwichtsoefening tussen The Jesus And Mary Chain, The Smiths en het psychedelische van The Velvet Underground. Met die ook wel melancholische sound zouden ze overigens van grote invloed zijn op bands als Slowdive en Ride.

Een jaar later verscheen de – eveneens titelloze- opvolger met daarop prachtsongs als ‘Shine On’ (in feite hun debuutsingle uit 1987, maar opnieuw opgenomen), ‘Beatles And The Stones’, ‘I Don’t Know Why I Love You’ en ‘Blind’. The House Of Love had ondertussen de independent Creation verruild voor major Fontana. De status van de band werd; en dan vooral ook in Amerika, geconsolideerd door ‘Babe Rainbow’ (‘92), misschien wel het beste album uit hun discografie.

In 1993 stokte het verhaal (drank, drugs, ruzies en ego’s), om een decennium later de draad opnieuw op te nemen met een rist live-shows en twee jaar later zelfs een nieuwe plaat (‘Days Run Away’). In 2013 volgde nog een voorlopig laatste studioalbum, ‘She Paints Words In Red’. Maar dat feest voor dat fantastische debuut uit 1988 dus. De band speelt in november een aantal concerten in hun thuisland en nu is er dus ook deze lijvige jubileum-heruitgave.

De eerste cd bevat het debuut, geremasterd en aangevuld met twee demoversies van ‘Shine On’ en ‘Christine’ -nummers die destijds als extra 7inch bij de eerste persing van de lp zaten. Interessanter wordt het vanaf cd 2 waarop de vier singles voor Creation (‘Shine On, ‘Real Animal’, ‘Christine’ en ‘Destroy The Heart’), hun respectievelijke b-kantjes en zeldzame nummers zoals demo’s worden samengebracht.

Méér demo’s staan er op het derde deel: vroege versies, langere versies, alternatieve versies en enkele opnames van repetities. Hier wordt de echte fan op zijn/haar wenken verdiend. Geen feesteditie zonder extra’s geplukt uit een of meerdere BBC live-sessies en dat is hier bijgevolg niet anders: twaalf songs die werden opgenomen voor John Peel in de periode 1988-’89, waaronder mooie versies van ‘Blind’, ‘The Beatles And The Stones’ en ‘The Hedonist’ – nummers die later op de tweede plaat zouden komen.

Kers op de taart zijn de achttien live-tracks op de vijfde en laatste cd, waarvan een aantal werden geregistreerd in Utrecht en Groningen. Het geheel zit in een strak vormgegeven kartonnen hoes en bevat massa’s foto’s plus tekst en duiding van NME-journalist Neil Taylor. Na eerdere reissues (onder meer in 2012) lijkt dit alleszins wel dé definitieve versie van dit debuut. Te ontdekken door de jonge garde, te koesteren door de veteranen.

tekst:
Serge De Pauw
geplaatst:
di 11 feb 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!