728x90 MM

Reverie Of The Solitary Walker

Nikola Kodjabashia. Nooit van gehoord. En nu de plaat ‘Reveries Of The Solitary Walker’. Een meer dan fijne verrassing!
De in 1970 in Skopje, Macedonia, geboren Nikola Kodjabashia, woont en werkt tegenwoordig in Londen. Hij studeerde bij grootgewichten uit de eigentijdse muziek als Gyorgy Ligeti, Georgy Kurtag en Harrisson Birtwistle. Die cv doet vermoeden dat Kodjabashia zich in die muzikale contreien ophoudt. Niets is minder waar – althans niet op ‘Reveries Of The Solitary Walker’.
In zijn muziek maakt Kodjabashia veelvuldig gebruik van de muzikale voedingsbodem van de balkan – zonder in de clichés te vervallen. Hier geen tragikomische bruiloftenmuziek, maar elementen die uit de muziek daar komen en een plaats krijgen in de muziek van Kodjabashia. Daaronder sporen van traditionele Byzantijnse zang, oude liturgische muziek, volksmuziek, maar ook uit moderne minimal en ambient music.
De muziek op ‘Reveries Of The Solitary Walker’ is opvallend aangenaam en tegelijkertijd tamelijk onopvallend. Het is muziek voor in de achtergrond (zoals alle ambient music), maar zit tevens vol momenten die alle aandacht opeisen. Gespeeld door musici van het Project Z’Lust Ensemble, groeit de muziek als het ware organisch uit simpele lijnen voor piano, percussie, viool, cello, hoorn. Spaarzame elektronica vult het geheel doeltreffend aan.
Ja, Kodjabashia’s ‘Reveries Of The Solitary Walker’ is een meer dan fijne verrassing.

tekst:
Gonzo (circus)
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!