728x90 MM

Return The Gift

Ja, die jaren 1980. Nog steeds draait een flink deel van de industrie op producten uit dat tijdperk. Als dat product een band is die weer opnieuw gaat optreden, houd ik toch wel even mijn hart vast. Met dat voorbehoud ging ik eerder dit jaar naar de Amsterdamse Melkweg waar Gang Of Four een concert gaf. Wat een feestavond werd dat! Niet alleen omdat ze bekende nummers speelden. Nee, het was vooral de manier waarop die imponeerde. Met heftige punky aanvallen hakten ze zich een weg door het repertoire van hun eerste drie albums. Hier stond een band die terecht als voorbeeld geldt voor acts als Franz Ferdinand of Bloc Party. Op de dubbellaar ‘Return The Gift’ staat het vervolg van hun noeste arbeid. Op de eerste cd staan 14 klassieke Gang Of Four songs waarop in de jaren 1980 veelvuldig gedanst werd, met als hoogtepunt ‘I Love A Man In Uniform’. Alle titels op deze cd zijn immers opnieuw opgenomen. Deze 21ste eeuwse versies klinken nog steeds uitermate punky. Boeiend is het om te zien wat hedendaagse bandjes met Gang Of Four kunnen doen. Het resultaat hiervan staat op de tweede cd. The Others, The Rakes, Ladytron, Tony Kanal (van No Doubt), Dandy Warhols e.a. gingen radicaal te werk en voegden er hun eigen partijen aan toe zodat songs als ‘To Hell With Poverty’ en ‘At Home He’s A Tourist’ ineens heel eigentijds klinken. Kortom een uitermate plezante cd die bewijst dat muziek uit de jaren 1980 niet alleen maar over nostalgisch terugblikken gaat.
Datzelfde geldt voor de ‘Covergirl’ 10 inch van The Actor. Dit Nederlandse duo was in de jaren 1980 vooral bekend door hun uitgaven op cassette. Op deze plak vinyl van het jonge Utrechtse label Enfant-Terrible staan vier versies van hun meest dansbare en bekende nummer: ‘Covergirl’ afkomstig van de cassette ‘A New Concept Every Day’ in 1984 uitgebracht door Trumpett Tapes. Het is een lekkere electropopsong en vooral de twee opnieuw opgenomen versies van The Actor zelf, spatten van het vinyl af! Vergeleken met de slecht geproduceerde originele versie is het nummer gegroeid en uitermate geschikt voor iedere electroclashparty. Op de B-kant staan twee remixen van Porn.Darsteller en It & My Computer. The Actor gaat ook weer optreden en daar kijk ik graag naar uit.
Of de dames van de compilatie ‘GRLZ Women Ahead Of Their Time’ ook zullen optreden, lijkt me sterk. Het is een leuke verzameling van zangeressen en bands met een vrouwelijke vocalist uit de periode 1979-1983. Meest bekend hiervan zijn en waren de Slits (met Neneh Cherry). Ze brengen een swingende reggaeversie van Marvin Gays ‘I Heard It Through The Grapevine’. Ook reggae zijn de door Adrian Sherwood geproduceerde New Age Steppers. Bow Wow Wow was een min of meer mislukte hype van Malcolm McLaren. Ze hadden namelijk maar één goed nummer (‘C-30-C-60 C-90 Anda!’), dat hier te vinden is. Maximum Joy was ook een eendagsvlieg en Delta 5 maakte slechts een paar lekkere dansbare singles. Maar waar zijn al die dames gebleven? Wat is er van hen geworden? Van de Duitse Nicole Meyer en haar slappe nummertje heb ik zelfs nog nooit gehoord, maar ‘GRLZ’ is samengesteld en uitgebracht door Duitsers, dus vandaar. De samenstellers kregen wel een woord vooraf van mode -en punkicoon Vivien Goldman, maar vergaten wat verder te kijken. Waar zijn bijvoorbeeld X-Ray Spex, The Passions, Au Pairs, Penetration of The Modettes? Of bewaren ze die voor deel 2? Ik kijk er al reikhalzend naar uit!

tekst:
Oscar Smit
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!