728x90 MM

Suuns – Botanique, Brussel – 24/02/2010

Met ‘Zeroes QC’ leverde het Canadese Suuns één van mijn favoriete albums af van het voorbije jaar. Door de aandacht die deze debuutplaat de laatste weken kreeg in – voornamelijk de franstalige – pers, was de gezellige Rotonde van de Brusselse Botanique helemaal volgelopen.

Voor de opnames van hun debuutalbum kregen de vier jongens uit Montréal de hulp van Jace Lasek van The Besnard Lakes (zie Gonzo (circus) # 98). In zijn Breakglass Studio mochten ze zich volledig laten gaan om te komen tot plaat die bol staat van een mengeling van indie, synth gedreven krautrock en verwijzingen naar donkere iconen als Suicide en Joy Division.  Wij dus benieuwd of ze dat live ook konden waarmaken.

Het optreden trapte af met de droge synthklanken van ‘Armed For Peace’. Veel furieuzer dan op de plaat laat Max Henry de electronische noise uit zijn keyboards spatten. Een eerste golf van enthousiasme rolt al door de zaal als de gitaren invallen. Als we goed hebben opgelet kwam elk nummer van de debuutplaat in het daarop volgende uurtje voorbij. Van het ingehouden ‘Up Past The Nursery’. Een nummer dat drijft op een ingehouden beat. Helemaal mee waren we met het ‘What-choo, what-choo’-refreintje in ‘Arena’. Helemaal furieus werd de band in het aan My Bloody Valentine refererende ‘Gaze’. Een nummer waarin drie van de vier bandleden hun gitaren martelden met volle overgave. Zelfs met een kapotgespeelde snaar bleef Shemie, half in elkaar gedoken, zijn instrument martelen. Bij het begin van de bissen namen ze nog even gas terug met het rustige ‘Fear’. Om daarna nog eens uit te halen.

Niet alleen op plaat slaagt de band er dus in meer dan dertig jaar alternatieve muzikale geschiedenis te vertalen naar het hier en nu. Hoorden we dan geen tekortkomingen. Tuurlijk wel, de zang kwam in het begin niet helemaal goed door, zanger Ben Shemie mompelt soms net te veel in plaats van te zingen, soms werd de band een beetje geplaagd door technische problemen. Iets wat leidde tot de uitspraak ‘Tonight all my stuff is fucked up!’. Maar al bij al zagen wij Suuns een meer dan overtuigend podiumdebuut op Belgische bodem spelen.

Nog te zien:
25/02/2011 – Occii, Amsterdam
26/02/2011 – De Kreun, Kortrijk
27/02/2011 – FabrIQ Festival, Den Bosch
22/05/2011 – Botanique, Brussel

(Klik op de kleine foto om de grotere afbeelding te zien)

Foto’s: Maarten Timmermans

tekst:
Maarten Timmermans
beeld:
Suuns-01
geplaatst:
vr 25 feb 2011

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!