728x90 MM

SPSound presents Funckarma & Clark

In SMART Project Space is tot 24 juli het werk te zien van de genomineerden voor de Prix de Rome 2011 Visual Arts. Een van hen, Ben Pointeker, liet zich voor zijn video-installatie ‘Erdkörper’ inspireren door ‘Suns Of Temper’, een nummer van Clarks laatste album, ‘Totems Flare’. Reden genoeg om de Engelse elektro-tovenaar voor een optreden naar SMART te halen.

Naar hoe Pointeker de relatie tussen zijn werk en dat van Clark precies ziet kunnen we alleen maar raden. De muziek is niet te horen in de video-installatie, en naar verluidt stemde de kunstenaar alleen in met een vertoning ervan tijdens Clarks optreden als ‘Erdkörper’ niet prominent te zien was. De projectie van een minimaal bewegend majestueus berglandschap op een zijwand achter in de zaal ontging de meeste mensen dan waarschijnlijk ook.

Funckarma
Funckarma (foto: Klazien Schaap)

Voor Clark aantreedt, vertonen eerst mainstays Funckarma hun kunsten. De gebroeders Funcken zijn via IDM, ambient, hip hop en alle mengvormen die je daar van kunt maken inmiddels bij dubstep aanbeland. Met twee laptops, en driftig werkend aan hun midi-controllers creëert het duo een live dubstep-jam die geen moment stil staat. Raspende bassen, geluiden uit het hardere uiteinde van drum & bass en een constante stroom geluiden, edits en effecten. Het zit vlekkeloos in elkaar, maar mist de broodnodige spanningsboog om het interessant te houden. De beats rollen onophoudelijk door, waardoor de set als geheel dynamiek mist. Aan het einde van het optreden zit een staartje hip hop, een genre waarvan in hun Shadow Huntaz-vermomming eerder bewezen prima mee uit te voeten kunnen. Het geluid is spaarzamer – op een gegeven moment vrijwel alleen nog maar beats en opgeknipte rap-samples – wat helpt om de focus terug te brengen, en de set eindigt met een punch die hij aanvankelijk miste.

Clark5
Clark (foto: Klazien Schaap)

Anders dan Funckarma opent Clark kalmpjes. Vriendelijke ambient, die overgaat in een stukje kalme elektronica met lieflijke piano. De projectie van ‘Erdkörper’ achter in de zaal hangt er mooi bij, maar het is stilte voor de storm is. Anders dan gemoedelijkheid genadeloos af te straffen met beat-geweld zoals hij dat op zijn eerste albums deed, bouwt Clark de set langzaam op. De kalmte gaat gaandeweg over in IDM, die met ieder volgend nummer steeds nerveuzer wordt. Eigenlijk is ‘nummers’ ook hier niet het juiste woord. Hoewel er een hoop herkenbare stukken langs vliegen, is Clarks set een vrijwel constante stroom beats, samples en effecten. Op zijn platen werkt hij zich door een waaier aan stijlen heen – IDM, ambient, elektro, techno, hip hop, pop – waarin de overkoepelende constante een voorliefde is voor de eindeloze mogelijkheden van de apparatuur en geluid an sich. Het publiek is er op meer dan één manier blij mee: na afloop van het concert zullen een aantal gear geeks zich verlekkerd over de tafel met Clarks apparatuur buigen. Een andere muzikale constante is een zeker mate van waanzin, die een aanstekelijke uitwerking heeft op het publiek. Hier en daar wordt driftig gedanst – of gewoon op en neer gesprongen als het ritme te ingewikkeld is om te volgen. Achter in de zaal creëert iemand daarbij zijn persoonlijke lichtshow door driftig met een bundel gekleurde lichtjes voor zijn ogen heen en weer te zwaaien. De laatste twintig minuten lijkt Clark een beetje door zijn ideeën heen, en verzandt zijn set in gefragmenteerde stukken die niet echt meer kunnen boeien. Maar de meeste mensen hebben hun beat fix dan al gehad en begeven zich tevreden naar de bar.

Zondag 26 juni is er het laatste SPSound-evenement voor het zomerreces: in samenwerking met STEIM wordt een informatieve discussie over het effect van de ‘Anti-Counterfeiting Trade Agreement’ (ACTA) op muziek georganiseerd, met na afloop optredens van dj sniff en Mattin. Meer informatie hier.

16 juni 2011, Smart Project Space, Amsterdam
http://www.smartprojectspace.net
SMART @ facebook
http://www.prixderome.nl

tekst:
Maarten Schermer
beeld:
Funckarma
geplaatst:
za 18 jun 2011

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!