¡MEXICO! Festival – Bozar, Brussel – 24 april 2010

De Bozar in Brussel bruist tijdens deze lentemaanden met verschillende culturele festivals.

Alebrijes
Alebrijes - Foto: Vanessa Verbeiren

Zo was er afgelopen weekend het ¡MEXICO! Festival naar aanleiding van exposities van het werk van Frida Kahlo en de kleurrijke Alebrijes-creaturen. Het festival werd afgesloten met een feestavond in Mexicaanse sferen, met Mariachi folkbands en dansmuziek. Helaas hebben we door de zeer zomerse buitensferen het begin van de avond al gemist, waaronder het video programma Animales Mexicanos van David Jarrín Zabala. We zien wel nog de Mariachi band Los Tarascos spelen. Mannen in zwart/witte pakken versierd met rode linten en sombreros spelen viool, guitarron, vihuela gitaar en trompet. Een danseres in een witte brede jurk wiegt over het podium. Het publiek kijkt toe en zit aan de zijkanten of op de marmeren trappen. Er rest een leegte voor het podium en het midden van de zaal, behalve voor een eenzaam dansend jongentje met een te grote sombrero. De meegekomen kinderen wachten op de eindceremonie met de piñata in de vorm van een misvormde roze ezel. Daar willen ze maar al te graag op slaan, vooral als er snoep uit de wonden komt spuiten.

Zodra de zoete ingewanden van de ezel zijn opgepeuzeld kan de dansavond beginnen. Een avond mee opgezet door de Brusselse stadszender FM Brussel. Het vrouwelijke Brusselse dj-duo L-Fêtes speelt disco, funk en electropop op een wijze die totaal niet in het beeld past van  dit festival en de zaal is al deels aan het leeglopen voordat het feest echt begonnen is. Je vraagt je af; waar de Gelatina jongens of andere dj-collectieven zijn die goed uit de voeten kunnen met moderne latino muziek? Is er wel genoeg promotie gemaakt of ligt de entreeprijs misschien te hoog?

Zeer jammer, want de ruime ontvangstzaal met marmeren vloer dient zich perfect voor een sfeervol nachtfeest mits er genoeg publiek is. Gelukkig is er nog wat Mexicaanse sfeer door het afspelen van allerlei Mexicaanse clips op twee schermen en de kleurrijke Alebrijes poppen van het Museo de Arte Popular de Mexico die nog verspreid tentoongesteld staan.

Toy Selectah
Toy Selectah - Foto: Vanessa Verbeiren

Om 1u00 is het eindelijk de beurt aan de Mexicaanse producer/dj Toy Selectah, die zich muzikaal tussen cumbia, reggaeton en urban latino stijlen verhoudt (zie interview Gonzo (circus) #89). Toy begint sterk met een stevige heupwiegende melange van folky rancheras, cumbiaton (mengeling van cumbia en reggaeton), Acapulco quarteto en wat van zijn eigen kruisbestuivingsproducties en remixen, waaronder ‘Hay Guey’ de best gekende is. Het publiek reageert goed en het overgrote deel waagt zich op de dansvloer. Na een dik half uur gaat de zwoele cumbiasfeer plots wat naar beneden en begint Toy voornamelijk guaracha’s en tribal te spelen; de nieuwe techno van de urban latino dansmuziek. Het publiek hapert bij deze harde beats en het duurt jammergenoeg net iets te lang voordat de swing in zijn set terugkomt. Zijn set had toch net iets evenwichtiger mogen zijn met meer aandacht voor de warme kant van zijn speelstijl. Een opsomming van ‘net niet’ is helaas een beetje wat deze avond typeert. Tegen 3u00 is het over en uit en onder leiding van Toy duiken we met een gemixte groep Mexicanen, Argentijnen en Colombianen nog even het Brusselse nachtleven in.

Overigens zal Toy Selectah zich onverwacht nog een week mogen vermaken in Brussel, aangezien zijn terugvlucht door de vulkaanproblematiek een week is opgeschoven.

¡Viva la volcano!

tekst:
Seb Bassleer
beeld:
Toy-Selectah
geplaatst:
wo 28 apr 2010

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!