728x90 MM

Jon Spencer Blues Explosion

Op een koude dinsdagavond trokken we naar het Leuvense Depot. Vetkuif mooi in de plooi gelegd, voor zover dat nog gaat. Daar was het tijd voor het exclusieve concert van de Jon Spencer Blues Explosion.

Voor het zover was mocht het Luikse Experimental Tropical Blues Band de avond openen. Zij zorgden met hun behoorlijk eigenzinnige mix van punk, rock en blues voor de ideale opener van deze avond vol schuimbekkende rock and roll. Al een jaar of tien maakt deze band podia in heel Europa onveilig. De band, met als leden The Dirty Wolf, Devil D’Inferno en The Boogie Snake, deed wat ze moest doen. De zaal opwarmen.

In Gonzo (circus) #24 kon je een interview lezen met Jon Spencer, frontman van de Jon Spencer Blues Explosion. Het trio bestaande uit Jon Spencer, Russell Simins en Judah Bauer was één van de meest opwindende livebands uit de jaren 1990. Ze mixten blues, punk, rockabilly, garagerock en soul tot een explosieve cocktail. In 2005, na het album ‘Damage’ was het voorbij. De groepsleden waren na vijftien jaar uitgekeken op elkaar. Jon Spencer ging door met onder andere Heavy Trash. Onlangs verscheen de hele backcatalogue van de Jon Spencer Blues Explosion in geremasterde versie. Naar aanleiding daarvan trekt het trio terug de baan op. Dat de rustperiode de leden deugd heeft gedaan was meer dan duidelijk. Als jonge wolven trakteerden ze een volgelopen Leuvens Depot op een snedig en opwindend optreden. Alle lievelingen kwamen voorbij; nummers als ‘Magical Colors’, ‘Wail’, ‘2 Kindsa Love’ en natuurlijk ‘Bellbottoms’. Spencer struinde in leren broek als een jonge god over het podium, martelde (te weinig) zijn theremin, Judah Bauer plukte ondertussen lustig aan zijn snaren en Russell Simins mocht ondertussen zijn nog altijd eenvoudige drumstel (basdrum, tom, snaredrum en twee cymbalen) aan gort meppen. ‘Ladies and Gentlemen, the blooozzz explosion is back. Yeah baby!’

Gezien: Experimental Tropical Blues Band & Jon Spencer Blues Explosion – Het Depot, Leuven – 30 november 2010

 

 


tekst:
Maarten Timmermans
beeld:
The-Jon-Spencer-Blues-Explosion-031
geplaatst:
za 4 dec 2010

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!