728x90 MM

Incubate presenteert instore van Six Organs Of Admittance in Sounds

Dit jaar komt Incubate met een nieuw project rond het festival. Glocal. De idee is om de band met de regio nog sterker te benadrukken, en artiesten de ruimte en de rust te geven om te werken aan speciale projecten rondom het festival. Het gebruik van regionale biologische producten op het festival en vorig jaar een optreden van Wadruna in het Natuurtheather in Oisterwijk waren al uitingen van de band van het festival met zijn geboortegrond, maar met Glocal gaat Incubate nog een stapje verder.

Six Organs Of Admittance BW089
Six Organs Of Admittance

Zo zullen Dan Deacon en Jimmy Joe Roche in Hilvarenbeek werken aan een videokunstwerk waar de regio in terugkomt, zal Black Mountain in de voetsporen van Wadruna treden en spelen tussen de Oisterwijkse vennen en is Six Organs Of Admittance uitgenodigd voor een speciaal project voor Glocal.

En daarvoor is voorman Ben Chasny nu in Tilburg.  Twee weken lang trekt hij langs verscheidene Mariakapellen in Noord-Brabant om inspiratie voor een conceptplaat. Geen vreemd onderwerp voor een man die muzikaal vaak het trancedentale en mysterieuze weet neer te zetten.

Maar naast deze speurtocht langs de regionale religieuze beleving en Mariaverering is er ook nog tijd om muziek te maken. Enigszins spontaan schuift Ben Chasny deze donderdagavond aan in Sounds in Tilburg. Een voorproefje op het optreden op 19 september in de Pauluskerk tijdens Incubate en het materiaal dat Chasny voor Glocal zal ontwikkelen. Iets waar Tilburg blijkbaar graag de voorbeschouwingen op Nederland – Kameroen laat schieten, want hoewel de stad oranje kleurt loopt ook de platenzaak rond half acht aardig vol.

Six Organs Of Admittance BW090
Six Organs Of Admittance

Als om acht uur de deuren dicht gaan om de zoemende scooters buiten te houden en Incubate-directeur Joost Heijthuijsen verzoekt de telefoons uit te schakelen in verband met storing van de apparatuur, is het dan ook een uitdaging een goede plek tussen de schappen in Sounds te vinden. Chasny trekt volle platenwinkels, dat is in ieder geval een gegeven. En als hij begint te spelen is ook vrij snel duidelijk waarom. Snel fingerpicking werk legt een deken van stilte over de toehoorders. Met al de klachten over kletspubliek zou je haast denken dat je in een andere – betere – wereld bent beland, waar publiek zelfs de adem in houdt voor de artiest.

Vijf nummers speelt Six Organs Of Admittance. Een mix van Octavia Paz, Shelter From The Ash en nieuwe nummers komen voorbij in akoestische versie. Hoewel er slechts vijf afgeronde stukken worden gespeeld, komen in medleys diverse oudere werken voorbij. Allemaal even fijn en boeiend.

In net onder dertig minuten laat Chasny horen waarom hij tot de top van het genre behoort of misschien zelfs de top van het genre is. Illustratief voor de aandacht die hij weer te vangen is een moment tijdens het derde stuk. Geïntroduceerd met de woorden “This song is about working your ass of to get a driving licence.” volgt een vier minuten durend stuk waarin stotterend wordt gespeeld als een auto die steeds afslaat. Als dan de laatste onverwachte stilte in dat nummer valt, kijkt Chasny enigszins verbaasd Sounds in en prevelt “Me-han, your good! This is normally when someone laughs.”.

Maar eerlijk is eerlijk, het is niet alleen het publiek dat zo goed is. Het is waarschijnlijk voornamelijk Ben Chasny, die met zijn akoestische set de aanwezigen het zwijgen oplegt en voor een half uur stil houdt, terwijl buiten de Vuvuzela in afwachting van de wedstrijd doorloeit.

Incubate 2010 Glocal – The Documentary

Met dank aan Incubate kunnen we nu ook deze documentaire op onze website aanbieden.

Meer films van het Incubate Festival op Vimeo.

tekst:
Tjeerd van Erve
beeld:
Six-Organs-Of-Admittance-BW090
geplaatst:
vr 25 jun 2010

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!