728x90 MM

IFFR 2012: de keuze van de Gonzo (circus)-reporters

Uw favoriete blad had haar kampement opgeslagen tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam. Dat betekent veel films zien, maar ook feestjes bijwonen die doorgaan tot in de vroege uurtjes. Er zijn vervelendere banen, dat geven we onmiddellijk toe. Maar was het allemaal de moeite waard?

Play Film still 6
Play

In de kranten en op televisie is ruimschoots aandacht besteed aan de bekende films ‘Shame’ en ‘Hugo’, die op het festival in première gingen. En dat de Tigerawards voor beste filmdebuut zijn toegekend aan ‘Egg and Stone’ (Huang Ji, China), ‘De jueves a domingo’ (Dominga Sotomayor, Chili) en het indrukwekkende ‘Clip’ van Maja Miloš (Servië), zal u ook niet zijn ontgaan. Maar we zouden geen knip voor de neus waard zijn als we niet met ons eigen lijstje favorieten op de proppen komen. And the winners are:

 

 

Neighbouring Sounds (Kleber Mendonça Filho)

Braziliaanse film over een middenklassenwijk in Recife, waar de bewaking in handen is van privébeveiligers. Op het eerste gezicht zorgt de komst van de beveiligers voor meer rust in de wijk. Maar al snel blijkt dat de angst onder de bewoners blijft bestaan en dat nieuwe ergernissen het straatbeeld bepalen. Broeierige sfeer en overtuigend acteerwerk zorgen voor een fraai debuut van deze jonge Braziliaanse regisseur.

Play (Ruben Östlund)

Politieke film over drie jongens van een jaar of twaalf die op een geweldloze manier worden beroofd van hun mobiele telefoons door een groepje donkere hangjongeren. Östlund maakt fraai inzichtelijk hoe groepsdynamische processen werken. Aandacht bovenal voor de Zweedse immigratieproblematiek en de vooroordelen waarvan we ons bedienen.

Tatsumi (Eric Khoo)

Alps Film still 1
Alps

Japanse Manga gaat niet alleen over robots of over vrouwen met grote borsten. Dat bewijst Tatsumi. De film handelt over de Japanse manga-artiest Yoshihiro Tatsumi, uitvinder van de gekiga (de meer serieuze vorm van manga). In fraaie beelden wordt het leven van Tatsumi verteld, met veel aandacht voor de naoorlogse situatie in Japan.

Alps (Yorgos Lanthimos)

Alps is de opvolger van Dogtooth, de film die vorig jaar het Filmfestival in Rotterdam mocht openen. Alps laat zien hoe de kunst gaat bloeien als het economisch wat tegen zit. Absurde film over vier personen die nabestaanden benaderen met het voorstel hen in te huren als tijdelijke stand-in van de overledene. Komische dialogen, waarbij het menselijk tekort pijnlijk in beeld wordt gebracht.

Grandma Lo-Fi: The Basement Tapes of Sigrídur Níelsdóttir

Grandma Lo fi The Basement Tapes of Sigídur Nielsd Film still 1
Grandma Lo-Fi

Zonder de Deense Sigrídur Níelsdóttir zou de Ijslandse muziekscene er wellicht compleet anders hebben uitgezien. Kristín Björk Kristjánsdóttir, Orri Jónsson en Ingibjörg Birgisdóttir maakten een liefdevol portret van de Grand Old Lady van de Ijslandse lo-fiscene die en passant ook nog een uiterst avontuurlijk leven achter de rug blijkt te hebben gehad voor ze op 70-jarige leeftijd met oude synthesizers en keukenapparaten aan de slag ging. Ze nam niet minder dan 600 liedjes op vol klanken en experimenten; de unieke tapejes met haar eigen collages verkocht ze bij de gerenommeerde platenzaak Tonar in Reykjavik. Heerlijke Super-8/16mm documentaire met schattige animaties. Een bioscooprelease in de Lage Landen zit er wellicht niet in, maar wel uitermate geschikt voor thema-avonden, festivals et cetera.

 

 

Gezien: Internationaal Film Festival Rotterdam, 25 januari – 4 februari 2012

M.m.v. Ruth Timmermans

 

tekst:
Marc Schuilenburg
beeld:
Play_Film_still_6
geplaatst:
ma 13 feb 2012

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!