728x90 MM

Groezrock 2012 – Deel 2

Old Firm Casuals
Old Firm Casuals

Een dag van het ene podium naar het andere spurten en meer bands checken dan een normaal mens doet op vier dagen, het is typisch Groezrock. Het is een luxeprobleem dat zondag begint door te wegen. Aan Kevin Seconds om de fans in de Acoustic Stage flink wakker te schudden met een bloemlezing uit zijn solocarrière. De man is en blijft een begenadigd zanger, dat mag hij later op de dag nog eens bewijzen met 7 Seconds. Terwijl het Belgische Sunpower de erfenis van Dead Kennedy’s zo goed mogelijk in ere houdt, pakt Lars Frederiksen met zijn Old Firm Casuals het publiek in met beukende oi-punk. Hot Water Music tapt dan weer uit zijn gekende vaatje: een doorleefde mix van emocore, rock en (pop)punk. Op de Etnies Stage verrast Such Gold met een energieke hardcoreset, maar spijtig genoeg is de interesse gering.

Daar heeft ook de Amerikaanse legende DYS onder te lijden, hoewel ze een optreden geven om in te kaderen. Hardcoremoeheid misschien? Feit is dat DYS in de eerste helft van de jaren tachtig aan de bakermat stond van formaties zoals Dag Nasty, Down By Law en de koningen van de Boston hardcore: Slapshot, die meteen tekenen voor het volgende hoogtepunt. Ongelooflijk hoe Choke en co vandaag klinken. Alsof ze met een dozijn bulldozers het terrein platwalsen. ‘Olde Time Hardcore’, ‘Silence’, ‘Firewalker’, ‘Step On It’, ‘Chip On My Shoulder’ en apotheose ‘Hang Up Your boots’, het is één groot feest. Muzikaal blijft het allemaal simpel, maar in combinatie met de strot van Choke klinkt het o zo doeltreffend. Top!

Klapperend einde

Voor het laatste hoogtepunt van vandaag moeten we naar de Main Stage, waar het uit de dood opgestane Good Riddance een wervelende show geeft. In geen tijd vliegen de klassiekers je om de oren, met de punkparels ‘Letters home’ en ‘Steps’ als absolute hoogtepunten. Good Riddance brengt een verstandige set, met genoeg melodieus materiaal en de nodige gepeperde hardcoremomenten. De mannen uit Santa Cruz bewijzen wat iedereen al een paar jaar zegt: zonder Good Riddance is de punkrockscene net iets minder interessant.

Refused
Refused

Op de andere podia mogen Alkaline Trio met hun zweverige mix van emorock en poppunk en Thrice met hun compromisloze mix van emocore en metal rekenen op massale belangstelling. Voor het hardere beukwerk zijn er nog Terror, de oldschoolratten van Gorilla Biscuits en het Amerikaanse Unearth. Aan Refused om deze overladen 21ste editie van Groezrock af te sluiten, maar ondergetekende reist met het openbaar vervoer en de laatste bus en trein rijden ook tijdens Groezrock bedroevend vroeg uit, zonde. Niettemin was deze editie in alle opzichten één om in te kaderen: muzikaal gezien een absolute topper, met onvergetelijke shows van o.a. Rancid, Set Your Goals en Good Riddance. Ook de organisatie verdient een pluim, want alles liep op wieltjes. Misschien toch één tip: doe volgend jaar gewoon een podium minder, want de keuze tussen de verschillende podia is soms zo hartverscheurend dat je er moedeloos van wordt. Van luxeproblemen gesproken!

 

[ Foto’s door Erik Luyten – www.erikluyten.nl ]

tekst:
Olivier Constant
beeld:
groezrock2012-erikluyten-alkalinetrio
geplaatst:
vr 4 mei 2012

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!