728x90 MM

FutureEverything: mijn stad, mijn toekomst.

Het zijn goede tijden voor rechts. Juist nu is het belangrijk na te denken over de toekomst van de stad. Onze stad. Als linkse stad in een rechtse regio, houdt Manchester zich vol moed staande. Niet zonder hulp.

banner1

Bij ons zijn ook Sendai en Istanbul. Realtime, op het grote scherm. Koichiro Kimura haast ons door zijn werk. Zijn doel? Het bijeen brengen van ridders, bikers, punks en de anti-christ. Hij borduurt voort op traditie, maar is onmiskenbaar avant-garde. Wat hij ook heel luid roept. Meermaals.

Uit Istanbul krijgen we bezoek van Özgür Uçkan. Zorgelijk staart hij ons vanaf het grote scherm aan. Hij leest voor uit wat lijkt een manifest over de donkere kant van stedelijke ontwikkeling. Kapitalisme faalt. De publieke ruimte is gecommercialiseerd. Sociale diensten worden overgelaten aan de markt, waardoor ze voor veel mensen ontoegankelijk worden. Voornamelijk de lokale overheid kan hier verandering in brengen. De overheid moet zich omscholen in een ‘networked urban governance’. Voorop staat de decentralisatie van macht en een functionele economie en infrastructuur. Gemeenschappen zullen floreren door zich horizontaal te coördineren en zich te verzetten tegen kapitalistische organisaties. Zijn ‘temporary autonomous zones’ en onverwoestbaar geloof in de sterkte van (daadwerkelijke) democratie inspireren.

RIMG0015

RIMG0020

Decentralisatie van macht lijkt bij alle sprekers een gegeven te zijn. Weg met onze hiërarchische systemen, waarbij ons door hogere hand wordt opgelegd hoe de stad te gebruiken. We moeten simpeler denken en flexibel werken. Zo kunnen we complexere steden creëren, waarin infrastructuur en sociale diensten voor iedereen, altijd, overal toegankelijk zijn. Democratie dus, nogmaals.

Toby Barnes van Chromaroma ziet de stad als een speeltuin. De Oyster Card is een game console, het openbaar vervoer een alternate universe. Je leven als computerspel, erg leuk. Het Future of Music panel slaat de plank compleet mis. Konono No. 1 laat ’s avonds zien hoe het echt moet: niet praten maar dansen. Bij deze dus.

Morgen meer.

Meer info

www.futureeverything.org

tekst:
Evelyn Austin
beeld:
RIMG0015
geplaatst:
vr 14 mei 2010

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!