728x90 MM

Ensemble Klang + Knalpot / Uitreiking Gaudeamus Prijs 2012

Ensemble Klang en Knalpot staken tien dagen lang de koppen bij elkaar om het slotconcert van de Gaudeamus Muziekweek in elkaar te draaien. Het resultaat was hard en waanzinnig. Na afloop werd de Gaudeamus Prijs 2012 uitgereikt aan de jonge componist Konstantin Heuer.

MG 6737
Ensemble Klang + Knalpot – Foto: Herre Vermeer

Klang is een ensemble uit de gecomponeerde hoek en werkt voornamelijk samen met een nieuwe generatie componisten zoals Kate Moore, Matthew Wright en Oscar Bettison. Het tweekoppige Knalpot is een rockband met een vette laag elektronica bestaande uit gitarist Raphael Vanoli en drummer Gerri Jäger. Dat er maar een kleine stap tussen nieuw gecomponeerde muziek en rock bestaat heeft onder andere Johnny Greenwood van Radioheadal vaker laten horen. Toch blijven de twee werelden meestal gescheiden. Soms is dat maar goed ook, de poging om beide soorten muziek bij elkaar te brengen faalt vaak jammerlijk. Hoe dat zou aflopen bij Klang en Knalpot bleef tot het slotconcert een raadsel.

Het slotconcert vond plaats in het Zijdebalen Theater, een grote industriële hal. Bij de kassa werden oordoppen uitgedeeld. De gehoorbescherming was niet per se nodig maar het ging harder dan verwacht. De samenwerking opende met een snoeiharde versie van Tom Johnsons ‘Rational Melodies’. Her en der vlogen flarden uit het repertoire van Klang je om de oren, afgewisseld met stukken Knalpot. Resultaat: waanzinnig. En goed. De combinatie leverde alles behalve een flauwe pastiche op maar toonde de uitkomst van een geslaagd experiment; een nieuwe richting voor beide formaties. Het slotconcert lichtte het eerste tipje van de sluier op, de samenwerking krijgt een vervolg.

Na afloop van het concert werd de Gaudeamus Prijs 2012 uitgereikt door componist en jurylid Christopher Butterfield. Allereerst kregen Edward Hamels ‘Countenance’ en Maxim Shalygins ‘Letters to Anna’ een eervolle vermelding. Vervolgens werd de Gaudeamus Prijs uitgereikt aan Konstantin Heuer voor zijn werk ‘Alaska’. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €4550,- en een compositieopdracht voor de Gaudeamus Muziekweek 2013.

Directeur Henk Heuvelmans stak in zijn slotrede de loftrompet over de nieuwe muziek. En met de afgelopen Muziekweek nog vers in de oren had hij daar alle reden toe. Ondanks de barre tijden voor de kunsten was er afgelopen week een ijzersterke editie van Gaudeamus te beleven. Van de pre-opening in Das Spectrum tot aan het slotconcert was Utrecht gevuld met de nieuwste muziek en geluidskunst. Klang en Knalpot vormden een waardige afsluiter van de Gaudeamus Muziekweek. Een knallend einde: de nieuwe muziek is springlevend.

Gezien: Ensemble Klang + Knalpot, op de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht, 9 september 2012
Meer info: www.muziekweek.nl

tekst:
Jan Nieuwenhuis
beeld:
MG_6737
geplaatst:
do 13 sep 2012

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!