728x90 MM

Psychokinesis 12”

Psychonavigation is sinds enkele jaren een klein onafhankelijk electronica label uit Ierland, Dublin welteverstaan, geleidt door Keith Downey. Orgineel al in 2002 uitgebracht als cd compilatie, geeft deze 12” vinyl re-issue meteen het Psychonavigation visitekaartje af met een selectie van electronica composities voor de groef- liefhebbers van buiten het groene glooiende eiland. Dat ambientesque electronica het geesteskindje is van het label, is te horen aan het algemene geluid dat door alle tracks sijpelt. De Ierse en internationale artiesten die prijken op deze verzamelaar geven ieder hun eigen draai aan ambient in het spoor van labels als Defocus of Merck.
De Fin Esa Ruoho is zo’n vingervlugge producer die veel ambient tonen heeft uitgebracht op verschillende labels zoals de 2 voorgenoemde labels en het Vlaamse U-Cover. De aandacht rond zijn verworven faam via mp3’s en het internet ten tijde van het millenium zal de meesten van u vast niet ontgaan zijn. Sinds enkele maanden woont Ruoho in de ierse zetelstad van Psychonavigation en heeft er al snel zijn productieve draai kunnen vinden in de vorm van een speciaal projectje. De titel geeft de waarheid al uit handen; een dozijn remixes met goedkeuring van artiesten als Global Goon, EEDL, Proem e.a. Het kenmerkende Lackluster geluid is samengesmolten met het orgineel zonder het te onderwerpen aan hevige slavernij-in-dienst-van perikelen. Doordat het botst van zachte minimale ambient, tegen zoete breakbeat op naar zelfs funky pop is de variatie hier de diplomatieke bemiddelaar om de algemene electronica opinie tevreden te stellen.
De dubliner Gavin O’Brien maakt als Manta kennelijk geen gebruik van diezelfde bemiddelaar, want gelijkende ambiente electronica overheerst deze debuut ep totaal. Er is veel oor voor lome beats en allerlei achtergrond melodietjes, denk hierbij aan een Tim Koch of een zachtmoedige Funckarma die ietwat de glitch laten overlopen. Beat verslaafde feestbeesten zullen de complexe sereniteit van dit schijfje maar moeten opsnuiven en genieten van het aroma. Deze dient men in een ligstoel te nuttigen met een dosis gemoedsrust. De 2 remixes gedaan door (jawel) Lackluster en Matthew Devereaux is een prettig extraatje.
Op de website van het label kunt u zowaar een compilatie sampler downloaden en is het de moeite een oor te werpen op de website van sample artiest Thinktoy, die bergen leuke sessies te downloaden heeft.

tekst:
Seb Bassleer
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!