728x90 MM

Intermission – SMART Project Space, Amsterdam – 26/03/2010

Prins en Van Koolwijk de abstractie voorbij!

Voor menig avontuurlijk ingestelde kunstliefhebber staat een bezoekje aan Smart Project Space in Amsterdam als regelmatig terugkerende waarde in de huisagenda. De tentoonstellingen, films en concertreeksen sorteren namelijk meestentijds momenten van verwarring en verwondering. Hetgeen op termijn leidt tot een verrijking van de eigen creatieve geest. Als vaste Gonzo lezer zal er direct een lichtje gaan branden bij de vermelding dat hier al vele jaren de legendarische DNK concerten plaats vinden op de maandagavond. Sinds enige tijd heeft SPS daar de SPSound vrijdagavonden aan toegevoegd. Afgelopen vrijdag werden Alexei Borisov, Olga Nosova, Gert Jan Prins en Bas van Koolwijk gepresenteerd tijdens ‘This Month’s Special: Intermission’.

Als voorafje kregen de langzaam binnendruppelende luisteraars een uit het niets opborrelende soundscape geserveerd. Om welke toonkunstenaar het hier ging werd ons niet duidelijk. Wel helder was zijn zoektocht naar abstracte vormen en grensverleggende klanken binnen zijn geluidslandschap. Of hij daarin slaagde is en blijft de vraag. De man zelf was uitgelaten vrolijk nadien. Bij ons fronsten de wenkbrauwen zich enigszins. Graag hadden we de man willen toefluisteren, ‘blijven zoeken!’. Maar gelukkig werd direct na dit voorgerecht onze aandacht getrokken richting de bouwsteiger met daaromheen slagwerk, fluit en allerhande speelse effectapparaten en elektronische attributen. Het heftig stuwende slagerswerk van Olga Nosova op de trommels, haar vervormde stemklanken en de schizofrene mix van de door Alexei Borisov voorgebrachte geluidseffecten zorgden samen met de soundscore van de geprojecteerde videobeelden voor een overrompelende abstracte improvisatieset. Het eerste half uur was intrigerend en krachtig. Daarna werd het een herhaling van klankzetten en gaf het ook in de beleving een gevoel van, ‘waar heb ik dit al eens eerder gehoord?’. Ja, en dan slaat de verveling toe. Ook merkbaar bij de aanwezigen, die één voor één de ruimte verlieten en de twee kunstenaars de ruimte gaven hun set af te ronden.

Synchronator1
Synchronator

Rond een uur of half twaalf was het tijd voor het audiovisuele project van Gert Jan Prins en Bas van Koolwijk. Synchronator is het resultaat van een video- en audio-onderzoek door beide heren. In het Synchronator-project hebben Prins (audio) en Van Koolwijk (video) hun technische kennis gebundeld om de grenzen van de standaard videoapparatuur te overschrijden en audio- en videosignalen op een innovatieve wijze te combineren. De Synchronator is een inmiddels in productie genomen elektronisch apparaat. De eerste werken die met de Synchronator zijn gemaakt verschijnen zelfs momenteel al op DVD. In de omschrijving van het project komt het allemaal wat klinisch en statisch over. In de praktijk, met name in de ‘live’setting van deze avond, gebeurde het tegenovergestelde. Het real-time karakter van de Synchronator toepassing, de fysieke aanwezigheid van de kunstenaars en de overweldigende ‘kale’geluidsgolven maakten de performance tot een ‘complete-body-experience’. De abstractie in het beeld en geluid werd moleculair ontleed en genereerde door de synchroon lopende auditieve en visuele elementen een implosief meditatieve beleving. Het project blijft continue in ontwikkeling. Al experimenterend verfijnen Prins en Van Koolwijk hun project. Ieder concert is een nieuwe fysieke ervaring, waarbij ze letterlijk en figuurlijk tot op het bot gaan. De abstractie voorbij!

tekst:
Hessel Veldman
beeld:
Synchronator
geplaatst:
zo 28 mrt 2010

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!