728x90 MM

Ploing!

Het is het kleinste instrument dat bestaat, de mondharp. Op de Euraziatische steppen vind je menige mondharpbespeler, en ook bij ons in het westen hoor je er wel eens één – meestal als gimmick. De Utrechtenaar Danibal (Dial Prisko) is wellicht de enige westerling die zich helemaal heeft toegelegd op het bespelen van de mondharp. In zijn geval volstaat het niet om zijn mondharp mee te nemen in zijn borstzak, omdat zijn speurtocht naar de perfecte mondharp zoveel prachtige exemplaren heeft opgeleverd, dat hij er inmiddels enkele tientallen heeft.
De mondharp, de naam zegt het al, bespeel je door een snaar of staafje te laten trillen in je mondholte. Door die holte te verkleinen en te vergroten, verander je het geluid.
Danibal beheerst het instrumentje tot in de finesses. En dat laat hij horen op tien stukken op zijn eerste cd “Ploing!” Is dat niet heel eentonig, één instrumentje één hele cd lang? Ja, wel een beetje, al heeft Danibal voor de nodige afwisseling gezorgd door ook een paar stukken te presenteren met Plunk, “de human beatboxer Ramon Kool”, met wie Danibal, zoals het persbericht het omschrijft, een “freestylend duo” vormt. In de drie songs die zij samen spelen, gaat de wereldmuziek hand in hand met moderne hip hop: helemaal niet vervelend.
Het vergt volharding en durf om je aan een instrument als de mondharp te wijden. Het vergt nog meer volharding en durf om daar een hele cd mee te vullen. Danibal verdient daarvoor onze bewondering.
De cd kan worden besteld bij Daninal voor €7, maar mag ook worden gedownload via Simuze.nl. Alle nummers op “Ploing!” zijn voorzien van een creative commons-licentie, wat inhoudt dat je ze legaal mag uitwisselen met wie je maar wilt, zonder je daarvoor schuldig te voelen. Contact: danibal@kaasschaafcollectief.nl

tekst:
Gonzo (circus)
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!