Pictoplasma 2010 – Zaterdag 10 april

De uitersten van de karakterwereld verenigd in een overweldigend programma

IMG 2265
Pictoplasma bezoekers

Pictoplasma, het internationaal toonaangevende festival voor karakterdesign en kunst, vond op 9 en 10 april plaats in het Berlijnse Kino Babylon. Op de tweede dag van het festival werd het veelzijdige, kwalitatief hoogstaande programma voortgezet met filmvoorstellingen en presentaties en afgesloten met een feest in de .HBC. Ook zag ik kans de tentoonstelling Pen To Paper te bezoeken.

Zeepbellen en crack

Amper bijgekomen van de enorme hoeveelheid indrukken van de dag ervoor vervolgt Pictoplasma al vroeg, om 11 uur ’s ochtends. Dan is het tijd voor Characters In Motion, het onderdeel waar niet minder dan 57 zeer korte fragmenten zijn verzameld. Het is opvallend om te zien hoe mainstream reclames, zoals die voor de pasta van Mama Luchetti, hier opeens een heel ander soort waardering krijgen. Ook de huisstijlen van Nickelodeon en MTV komen aan bod. Opvallend zijn het korte filmpje ‘Piece Of Me, Piece Of You’ van Three Legged Legs en de clip voor Paul Steel’s ‘Honkin’ on my crack pipe’ van Andy Martin. Als Martin na afloop van de voorstelling een paar vragen wordt gesteld door presentator Anna legt hij uit hoe hij de clip in zijn eigen keuken heeft gemaakt. En de personages gaan dood op het eind want tja: ‘I didn’t want to glorify taking crack’.

Ice Age en rebellie

Na een korte pauze volgen twee zeer verschillende sprekers: Peter de Sève en Nina Braun. De Amerikaan Peter de Sève is de karakterontwerper van Ice Age. Nina Braun woont in het Berlijnse Kreuzberg en trok de stekker uit haar eigen skateboardkledingmerk om zichzelf meer artistieke vrijheid te geven. Peter de Sève geeft een boeiende presentatie waarin hij de ontwikkeling van zijn carrière schetst. Het succes van Ice Age maakte hem tot een bijna fulltime karakterontwerper. De zaal hangt aan zijn lippen. Als hij tegen het einde zijn verhaal begint af te raffelen vraagt iemand uit het publiek of hij meer tijd kan krijgen. Dat kan. Na afloop worden hem veel vragen gesteld over de balans tussen zijn commerciële werk en vrije tekeningen. Nina Braun komt uit een heel andere hoek van het Pictoplasma spectrum. Nadat zij in 2004 haar kledingmerk opgaf kwam ze in de kunstwereld terecht. Ze maakt nu grote installaties met materialen zoals wol en stof en heel veel poppenogen om haar aantrekkelijke figuren mee te maken. Braun ziet het als een vorm van rebellie om in het digitale tijdperk analoge, tijdrovende technieken te gebruiken.

IMG 2274
Luke Ramsey at Pen To Paper

Voor de volgende sprekers aan de beurt zijn, haast ik me naar de galerie ‘om de hoek’ waar de Pictoplasma tentoonstelling Pen To Paper te zien is. Een lange straat die Linienstrasse, als ik aankom kan ik maar een snel rondje maken. Het is vooral de moeite waard om het werk van Luke Ramsey te zien, na de presentatie van de dag ervoor. Van dichtbij zie je goed hoe gedetailleerd zijn werk is. Ook was het een aangename verrassing om het werk van Andrew James Jones (UK) weer tegen te komen. Zijn werk met surrealistische figuren op bruin papier viel me vorige maand al op in de Haagse Ship Of Fools galerie en is zeer de moeite waard.

Fantasie en animisme

Ik haast me terug om de presentatie van de Zuid-Afrikaanse Ree Treweek te zien. Haar presentatie begint met wat warrige, flauwe filmpjes over haar kunstcollectief The Blackheart Gang en haar commerciële bedrijf Shy The Sun. Gaandeweg puzzel ik bij elkaar wat Treweek en haar collega’s nou werkelijk doen: ze creëren een fantasiewereld die niet onderdoet voor die van Tolkien genaamd The Household. In deze wereld wonen een enorme hoeveelheid aan personages met hun eigen verhalen. The Blackheart Gang ziet zichzelf als ontdekkingsreiziger van The Household en verzamelt ook heuse ‘artefacten’ voor een museum dat nog moet komen. Treweek liet in Indonesië beelden maken van enkele personages. Als ze na een wekenlange reis in Zuid-Afrika aankomen zijn ze beschimmeld, waardoor ze werkelijk uit een ander tijdperk lijken te komen. Voor commerciële opdrachten creëert Treweek ook fantasieomgevingen. Worden personages geweigerd, dan vinden ze een plek in The Household. De Australische Jeremy Dowes is de laatste spreker van Pictoplasma 2010. Hij maakt prachtige digitale schilderen van verstilde personages. Dowes speelt met het idee van animisme en de grens tussen leven en dood. In zijn werk speelt hij met de basisformule van een gezicht door ze zonder enige expressie te schilderen. Zijn personages drijven bewegingsloos in vloeistof, je weet niet of het embryo’s zijn, of drenkelingen. Zo is zijn werk gestroomlijnd om te zien, maar ondertussen weinig commercieel. Ook hij maakt voor opdrachten veel zachtaardigere karakters.

Sneeuw en absurdisme

IMG 2282
Andrew James Jones at Pen to Paper

De laatste filmvoorstelling Characters In Narration is opnieuw een divers geheel van karakteranimaties, die ditmaal kleine verhaaltjes vertellen. Erg veel humoristische clips zoals ‘The Lost Tribes Of New York’, een Creature Comforts met het straatmeubilair van New York. De meeste indruk maken twee Franse korte films. ‘Le Silence Sous l’Écorce’ van Joanna Lurie is een erg mooie korte film die zich in een besneeuwd bos afspeelt. ‘Shkizein’ van Jérémy Clapin is een absurdistische korte film over een man die door een aanvaring met een meteoriet precies 91 cm. van zijn eigen lichaam verwijderd raakt. En dan is het zover, Pictoplasma 2010 zit er op. Nu ja, bijna, eerst volgt nog een Best of 2010, waar ‘klassiekers’ als ‘Mr. Wobble’s Nightmares’ en ‘Mama Luchetti’ te zien zijn. Dan is het een eindje wandelen naar de .HBC, voor de Pictoplasma Character Party met onder meer Krach der Roboter. Ik houd het na een biertje voor gezien, ik heb kleine rode oogjes en ben op. Maar Pictoplasma was geweldig en heeft mijn interesse voor karakteranimatie voorgoed opgewekt.

Characters In Motion

‘Piece of Me, Piece of You’ – Three Legged Legs – www.threeleggedlegs.com
‘Paul Steel – ‘Honkin’ (on my crack pipe)’ – Andy Martin – www.strangebeast.tv

Characters in Narration

‘Le Silence Sous l’Ecorce’ –  Joanna Lurie – www.joannalurie.com
‘Shkizein’ –  Jérémy Clapin – http://darkprince.fr
‘The Lost Tribes of New York’ – Andy & Carolyn London – http://londonsquared.net

tekst:
Leonor Faber-Jonker
beeld:
IMG_2265
geplaatst:
di 13 apr 2010

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!