728x90 MM

Pequeo Transistor De Feria

Veel nieuwe Latijns-Amerikaanse muziek heeft het nadeel dat het Latijns-Amerikaans is. Daarmee bedoelen we dat dansbare ritmes van salsa, tango en Braziliaanse feestmuziek heerlijke muziek hebben voortgebracht, maar dat juist die ritmes een meer westers georiënteerde muzikale visie verhinderen. Is dat erg, hoor ik de lezer denken? Misschien niet. Niettemin gebeurt het zelden dat je muziek hoort van een latin band, die los komt van zijn beperkende, cq. eigengereide achtergrond en het presteert om iets eigens en bijzonders te presteren in een modern westers muziekgenre.
Een groep die daar wel in slaagt – en hoe! – is Radio Zumbido, de band van de uit Guatamala afkomstige Juan Carlos Barrios. Sterker nog, we hebben in lange tijd niet zo’n frisse en aanstekelijke plaat gehoord als ‘Pequeño Radio De Feria’. En dat met behoud van oorspronkelijke elementen uit de muziek die in Latijns-Amerika wordt gespeeld.
‘Pequeño Radio De Feria’ is de tweede cd van Radio Zumbido. De eerste, ’Los Últimos Dias Del AM’, kenden we niet, maar blijkt al evenzeer een juweeltje. Baseerde Barrios zich voor zijn eersteling nog vooral op de muziek van zijn geboorteland, op ‘Pequeño Radio De Feria’ hoor je invloeden van de muziek die Barrios hoorde tijdens reizen door California (met name Los Angeles) en het Spaanse Barcelona.
Zelf noemt Barrios het resultaat filmisch (mede omdat hij zijn inspiratie opdeed tijdens reizen voor het maken van een documentaire). Hoe ondersteunend de muziek beslist ook kan zijn, echt filmisch zijn de veertien stukken op deze cd niet echt. Elk stuk heeft een eigen karakter, maar is ook weer met de andere delen verbonden.
‘Pequeño Radio De Feria’ is een spannende plaat geworden, die zowel feestelijk klinkt, als onderhoudend. In zekere zin music for the mind and the body, maar dan vooral voor mensen die tijdens het luisteren graag op het verkeerde been gezet worden.

tekst:
Gonzo (circus)
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!