728x90 MM

Paradise Lost

Hezaliel alias de Belg Steve Fabry (ook actief als The Nightstalker en Sercati, waarmee hij respectievelijk black metal en donkere gothic metal maakt), zal niet de eerste en ook niet de laatste muzikant zijn die zich laat inspireren door ‘Paradise Lost’, het iconische gedicht van John Milton over de val van Satan en de verbanning van Adam en Eva.

Hezaliel laat echter zijn voorliefde voor dark ambient tot uiting komen. Dat doet hij middels acht indrukwekkende, enigszins bevreemdende en beangstigende stukken muziek die klinken als waren het drones die rechtstreeks vanuit de hel afkomstig zijn. Mystiek ook, door de toevoeging van vervormde stemmen, noise-elementen en lang aangehouden tonen die een ietwat ongemakkelijk gevoel evoceren. Een fatalistische kijk op het gedicht, waarbij elk sprankeltje licht al snel de kop wordt omgewrongen.

Een visie op de eeuwigheid die nauwelijks het bestaan ervan erkent. Ietwat occult, en dat is net zo goed het geval met de verzamelaar ‘In Tenebris Scriptus’. Dat kan ook niet anders, want de compilatie is opgedragen aan het werk van de schrijver H.P.Lovecraft, de horrorschrijver die nog steeds wordt geëerd met verhalen waarin zijn Cthulhu verdere avonturen ondergaat.

Het bovennatuurlijke speelde een belangrijke rol in het werk van Lovecraft, net als prehistorische of voorwereldlijke godheden. Ritueel aandoende muziek, dark ambient en experimentele muziek lenen zich prima om geluiden bij diens geschreven woorden te verzinnen. Hezaliel mag de aktes afsluiten met het heerlijke ‘Cthulhu’.

Daarvoor passeerden al dan niet illustere namen binnen de dark ambient als Adonai AtrophiaSonologyst (de labelbaas), Martyria en Monocube. Twaalf nummers, twaalf artiesten, twaalf eigenwijze interpretaties en eerbetonen aan de grootmeester. Alle composities werden niet eerder uitgebracht en passen perfect bij het (her-)lezen van een Lovecraftiaans verhaal. Donker, sfeervol, fantasierijk en fysiek slechts op vijftig exemplaren geperst. Digitaal eindeloos verkrijgbaar, uiteraard.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
Hezaliel_ParadiseLost
geplaatst:
di 28 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!