728x90 MM
NAH - Stelplaats, Leuven - (c) Stephan Vercaemer

Ondergrondse golven in Leuven

Stephan Vercaemer verhuisde van het Kortrijkse richting Leuven. Daar ging hij op zoek naar plekken waar spannende muziek te beleven is.

Naar mijn bescheiden mening zijn er niet veel underground vibes en daarmee gepaard gaande, leuke plaatsen en dito muziek om te ontdekken in het Leuvense. 30CC, het cultuurcentrum van Leuven, is absoluut een zegen voor de stad maar als nieuwbakken inwoner van Lovenjoel kende ik  alleen Café De Libertad en Jeugdhuis Sojo om  onbekende muziek te ontdekken.

Stelplaats

Beetje bij beetje ontrafelen zich andere leuke plekken en de laatste tijd had ik via Facebook al zien passeren dat er zich een leuke DIY scene aan het ontwikkelen is op de voormalige stelplaats van De Lijn aan de Vuurkruisenlaan. STELPLAATS is een tijdelijke invulling van de oude stelplaats van de Lijn en wil voor de jongeren ruimte bieden om projecten op te zetten met extra zuurstof en creativiteit.

Laagdrempelig en toegankelijk, divers, experimenteel en scherp van aard. Koken, zeefdrukken, skaten, beeldende kunst, repetitieruimte, enz.

Op vrijdag 6 december 2019 zag Leuven er plots rooskleuriger uit, Andreas de Roy en Ruben Suavecool hadden zin in een feestje en trommelden die avond Efa Supertramp, Old Painless, Crowd Of Chairs en NAH op. Meer dan voldoende om op verkenning te gaan en mijn hoop in Leuven te herstellen.

Kromhangen

Efa (Thomas) Supertramp mocht de avond openen. Deze Welshe folk punk grrrl gebruikt enkel een akoestische gitaar en haar krachtige stem om haar protestliederen de wereld rond  te verkondigen. Ze probeert zelf de juiste houding aan te nemen in het leven en de politiek en haar nummers gaan dan ook grotendeels over het sociale recht en alles wat krom hangt.
Op de laatste dag van haar Winter Tour 2019 mocht ze ons  bekoren en hopen we samen met haar dat er ooit een dag komt waar alles beter is.

Daarna was het de beurt aan Old Painless, hiphop/noisehop met schreeuwerige vocals, beenharde beats, punk-en metal invloeden en afgewerkt met rauw industrieel geluid. Ik was al enthousiast na het beluisteren van ‘Blue Whale’ met een zeer mooi clipje en het optreden voldeed aan mijn verwachtingen. Voor mij mag het nog meer van dat zijn met een extra schep erbovenop, het kan niet zot (in positieve zin) genoeg zijn. Zet dat op plaat, brouw een ‘Old Painless’ bier en jump! Amazing.

Oerdegelijk

Crowd Of Chairs, het Gentse noiserock trio, Benjamin Caes (bas,stem), Mitch Van Laecke (gitaar, stem) en Manu Mahie (drum, stem), kwamen er hun nieuwe album uitproberen dat ergens in februari verschijnt op Sentimental Records. Het klonk alleszins veelbelovend, oerdegelijke noiserock met gitzwarte gitaargolven, genadeloze drums, beestige kreten en een mooie verhaallijn.

 De laatste van de avond was NAH, oftewel Michul Kuun, uit Philadelphia (Pennsylvania). Drummer, producer,  visueel artiest en voortrekker in de avant-garde scene, die een eigen dynamische synthese ontwikkeld heeft van gestructureerde geluiden en confronterende slagritmes. Agressief, meeslepend, zich van niets of niemand aantrekken, pompen of verzuipen maar zeer efficiënt. Uitgaan met een bang.

Gezien: Efa Supertramp, Old Painless, Crowd Of Chairs, NAH – Stelplaats, Leuven – 6 december 2019

tekst:
Stephan Vercaemer
beeld:
nah-2
geplaatst:
vr 27 dec 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!