728x90 MM

Onder de kerktoren

Getipt door Patrick Bruneel, die mij via via gemakkelijk op de gastenlijst kon zetten, ben ik zaterdag 10 november naar Manjerock 2018, @TheFinish in Zwevegem geweest.

Het festival bestaat al sinds 2005 en richt zich nu vooral op lokale bands die voorlopig onder de kerktoren spelen en hopen op een groter bereik en op zijn minst één bekendere band, dit jaar op vrijdag, Thurisaz, en op zaterdag, Tangled Horns. Stijn Decoene, die in april 2018 Headache Music Agency opgericht heeft met als doel een platform aan te bieden aan veelbelovende bands, was dan ook de gedroomde partner en zette er op zaterdag drie bands uit zijn stal, met name The Brittle Brothers, Quails en zijn eigen band, The RG’s. Tangled Horns was ‘klepper’ van dienst en KOLOS mocht het festival afsluiten.

The Brittle Brothers (Jaydee, TJ en Little Brittle), zijn een soort punk’n’roll garageband waarbij hun enthousiasme heel aanstekelijk werkt maar bovenal om hun talrijk aanwezige familie en vrienden te bestoken met platte humor en zelfs hun grootmoeders niet te sparen. Jaydee ziet zijn trio helemaal zitten en wil nu wel onder andere kerktorens spelen en drinken…Leuk.

Quails, de tweede band, had ik drie jaar geleden al eens gezien op de Cosmic Nozems Motorshow maar toen speelden ze vroeg op de dag en kwam het ook niet zo goed over. Een te groot podium en nog geen kat…Wel, deze keer was het er bonk op, Jaan Claeys (baritongitaar) en Stephan Spriet (drums) spelen progressieve metal waarbij er een perfecte harmonie is tussen drums en baritongitaar met beukende riffs en onverhoedse tempowisselingen met fijne details en daarbovenop sterke visuals. Het plaatje was af. Hopelijk krijgen ze nu meer aandacht en speelkansen via Headache Music Agency.

Tangled Horns was daarna al aan de beurt omdat die mannen nog in Alveringem moesten spelen. Zwaar gepromoot (RuffStuffMusic) en bejubeld stelt Tangled Horns op 23 november hun nieuwe plaat (‘Glue For The Broken’) voor in Het Bos, Antwerpen. Zodoende was deze avond in @The Finish eerder een try-out waarbij je wel kon zeggen dat de band instrumentaal zeer goed klonk maar de zang nog niet optimaal was.

The RG’S,  Stijn Decoene (drums), Wouter Vandaele (gitaar en zang) en Jens Vanhee (bas), ambitieus maar met hoog speelvogelgehalte, mochten als voorlaatste,  vrouw en vriend verbazen. Een leuk gebrachte mix van noise, rock, grunge en het nodige technisch vernuft, waarbij de rauwere nummers wel gesmaakt werden. Die zijn te beluisteren op hun in mei uitgebrachte plaat, ‘The Cricket Sound’.

Het Zwevegemse KOLOS, met Felicio Patetico (gitaar en zang), Arno El Magnifico (bas en zang) en Roberto De Ghinstio (drum en zang), mochten het festival afsluiten. Stonerfunk van de steviger soort waarbij de rauwe stem van  El Magnifico en het drumwerk van De Ghinstio zelfs een aangespoelde plaatselijke macho-zatlap zijn testosteronniveau deden stijgen. Hij gedroeg zich zowaar als een toreador tegenover de overgebleven aanwezigen en hij begon ook de band uit te dagen. Spijtig genoeg werd er niet op geklopt…

Manjerock is een leuk initiatief en @The Finish een uitstekende locatie waarbij zaterdag twee bands, Quails en KOLOS, de moeite waard waren om eens van onder de kerktoren te piepen.

Gezien: Manjerock met The Brittle Brothers, Quails, Tangled Horns, The RG’s en KOLOS – @The Finish, Zwevegem – 10 november 2018

tekst:
Stephan Vercaemer
beeld:
Tangled Horns - Foto: Stephan Vercaemer
geplaatst:
vr 23 nov 2018

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!