728x90 MM

Odds Against Tomorrow

Z’n eigen hoekje had Bill Orcutt eigenlijk al afgebakend met ‘A New Way To Pay Old Debts’ in 2009 (en daarvoor ook al met het in chaos grossierende Harry Pussy), dus de onophoudelijke stroom releases die daarna volgde zorgde voor bevestiging via vurige interactie (een paar albums met Chris Corsano), maar vooral verdieping via een reeks opgemerkte soloalbums.

Opvallend was dat Orcutt lange tijd spendeerde met het Amerikaanse Songboek, wat op ‘A History Of Every One’ (2013) en zijn titelloze soloplaat (2017) leidde tot een evenwichtsoefening tussen nostalgie en heruitvinding, rootsmuziek en avant-garde. ‘s Mans nieuwste soloworp richt zich opnieuw (vooral) op eigen werk, maar dan wel met een meer gestroomlijnd parcours.

Orcutt klinkt hier meer dan ooit schatplichtig aan zijn folk- en blueshelden, en misschien nog meer aan zij die er een halve eeuw geleden mee aan de haal gingen. Hier en daar doen sound en stijl denken aan de breed uitwaaierende excursies van, pakweg, Wishbone Ash (toch wel!), terwijl ‘Already Old’ iets heeft van Sonny Sharrocks meer conventionele bluesescapades.

Opvallendst aan deze tracks is echter de multi-tracking, een eerste keer dat je dat hoort bij de man. Die rendeert ook opvallend goed in ‘A Writhing Jar’, waar de stapeling van repetitieve lagen haast iets orkestraals krijgt. De andere songs slalommen tussen zachtaardige folkmijmeringen, soms met een hymne-achtige insteek, die regelmatig rauwe, zelfs nijdige randjes vertonen, maar nooit onsporen. Orcutts blues klonk nooit zo zompig en old school als in ‘Stray Dog’, terwijl ‘Moon River’ (de enige terugblik naar de vorige platen) en afsluiter ‘Man Dies’ ronduit mooi zijn in twee minuten of minder.

‘Odds Against Tomorrow’ is dan wel vernoemd naar een noir-filmklassieker, maar is zoveel meer dan een oefening in schaduwen en sfeerzetting. In z’n beste momenten heeft dit een spirituele hunkering en tijdloosheid die op één lijn staat met het werk van Richard ThompsonLoren Connors en Rainer Ptacek.

tekst:
Guy Peters
beeld:
BillOrcutt_OddsAgainstTomorro
geplaatst:
do 9 apr 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!