728x90 MM

Obex

Hoewel Tarab en Artificial Memory Trace gezamenlijk als artiesten op ‘Obex’ staan vermeld, zien we in de helft van de compositietitels ‘AMT’ staan, in de andere helft is ‘Tarab’ deel van de titel.

Verklaring: het album is tot stand gekomen door uitwisseling van materiaal: AMT –de in Ierland woonachtige Slavek Kwi– ruilde een geluidsobject tegen een aantal kleine objecten van Tarab, artiestennaam van Australiër Eamon Sprod. Vervolgens hebben ze daarmee elk klanken gecreëerd, die opgenomen en al dan niet bewerkt.

Dat ze ooit zouden samenwerken is niet verwonderlijk; beide heren vinden en verzamelen overal geluiden, maken die met gevonden voorwerpen, bewerken ze met elektronica en bouwen daarmee composities – ze delen een fascinatie, waarbij Tarabs geluidswerken misschien vaker een collage-achtige vorm krijgen.

Dat is ook de indruk die ‘Obex’ –waarschijnlijk een afkorting van ‘Object Exchange’– overwegend wekt. Veel geluiden klinken concreet, maar het geheel is abstract. We kunnen geluiden duiden als bijvoorbeeld stenen die over elkaar schuiven, we horen een machinale brom, metalige slagen, blazen, gerammel, geritsel, maar Artificial Memory Trace en Tarab zetten die geluiden louter in om de intrinsieke klankkwaliteiten.

Een duidelijke compositorische lijn laat zich moeilijk aanwijzen; uiteraard zijn er contrasten tussen zachte en scherpe geluiden, kalmte en onrust, geleidelijke en abrupte veranderingen, maar die lijken niet als belangrijk structurerend principe te zijn toegepast.

In die zin is een zeventien minuten durende compositie net zo’n collage als de snel opeenvolgende vier flarden (zeven á veertig seconden) die daar aan voorafgaan. Er zijn opvallend veel korte nummers: bijna de helft komt niet boven de minuut uit. Daar staat een aantal flink langere composities tegenover.

Het is om het even: ‘Obex’ laat zich beluisteren als één stuk. Wie niet de cassette maar de download aanschaft, kan de shuffle-stand eens toepassen, probleemloos een extra dimensie met dit fascinerende klankmateriaal.

tekst:
Robert Muis
beeld:
Tarab__Artificial__Obex
geplaatst:
wo 8 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!