Noorderslag 2011:een zaterdag vol afwisseling

De festivalzaterdag in Groningen heet Noorderslag. Overdag worden er nog enkele zaken besproken in de Oosterpoort, maar eigenlijk wacht iedereen op de avond met louter  Nederlandse acts.

De laatste jaren springen handige programmeurs in op de wat lege programmering overdag. Zo timmert platenzaak Plato flink aan de weg met hun Platosonic; een serie optredens op podia in de winkel en in de nabijgelegen Coffee Company. Daar spelen echter vooral acts die ook ’s avonds in Groningen te zien zijn.

De Groninger Janpier Brands van Wham!Wham! Records komt nu al een paar maal met een echt originele line-up op een telkens verrassende locatie. Dit jaar was dat de Sign Art Gallery, waar in samenwerking met de Amsterdamse organisatie Subbacultcha, een programma werd gepresenteerd met vooral beginnende bandjes, die voor het meerendeel niet het officiële programma niet haalden. Sterk punt was natuurlijk het gratis Vedett bier en het feit dat er twee podia waren. Zo stonden het Amsterdamse duo The Moi Non Plus, met hun stevige gitaar- en drumsounds, in de kleine etalage van de galerie. De Londense groep Vondelpark (Ja, je leest het goed!) gaf een fraai concert in een achterzaaltje dat het meest op een garage leek. Maar net als elders in de ruimte hing ook hier een verzameling originele, kunstzinnig vormgegeven Vera-posters aan de muur. Het Britse kwartet Vondelpark zag er jong en onervaren uit, maar hun intelligente gitaarklanken met ritmes uit een laptop klonken afwisselend bezwerend, psychedelisch en doem. Een band om in de gaten te houden!

Vondelpark Groningen 2011
Vondelpark

Dat weten de kenners al lang over Eklin. Hun onorthodoxe, spacy collages klonken af en toe als pure Krautrock. Zij stonden overigens al twee dagen eerder op Eurosonic. Ook Palmbomen, een act van het jonge Nederlandse Non Records, stond al elders in Groningen. Desondanks bouwde hij zijn lichtsculptuur, waar hij altijd tussen speelt, op in de kleine garagezaal. Het paste allemaal maar net. Zijn 21ste eeuwse versie van synthipop sloeg in ieder geval aan.

Of het gratis Vedett op was weet ik niet. Wel was organisator Janpier Brands zo tevreden over deze middag dat hij hoopt hier in 2011 weer terug te kunnen komen. Dit festival-off programma met negen acts was vele malen interessanter voor de gemiddelde Gonzo (circus)-lezer dan de Noorderslagavond in de Oosterpoort met louter Nederlandse acts. Meest besproken naam was hier Caro Emerald. Ik was alleen benieuwd naar Eins Zwei Orchestra. De band werd met shoegaze en My Bloody Valentine geassocieerd. In de praktijk speelden ze gehaast enkele snelle, vormloze popsongs waarin ieder vorm van subtiliteit ontbrak. Tot zover een tegenvallende Noorderslag zonder verrassingen.

tekst:
Oscar Smit
beeld:
Vondelpark-Groningen-2011
geplaatst:
zo 16 jan 2011

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!