728x90 MM

Medicijnen tegen de hitte

Een zonovergoten donderdag, de voorbode naar een snikheet weekend. Dan kan een mens maar beter voorzienig zijn.

Een stevige portie blackmetal zou er zeker in kunnen, en zie wat de Pit’s in Kortrijk deze avond in de aanbieding had? Blackmetal, inderdaad.

Toen we kenbaar maakten dat we er wel zin in hadden, in dat Turia, kregen we meteen enkele lovende woorden over die band te horen, van mensen wiens oordeel we wel vertrouwen. Als maestro Postma van Tartarus Records, maestro Aquarius van Dead Neanderthals, Cryptae en nog zevenhonderdtweeëndertig andere bands en onze eigen eindredacteur reviews, maestro De Pauw, allemaal melden dat we die band zeker niet mogen missen, dan begeven we ons gezwind op pad.

Het uit Rouen, Frankrijk afkomstige Sordide mocht het café verder opwarmen. Het trio speelt een soort rauwe blackmetal met teksten in hun moedertaal. De band kwam zijn nieuwste plaat ‘Hier Déjà Mort‘ voorstellen. Het was vooral drummer Nemri die indruk op ons maakte. Een beetje opzoekingswerk leert ons meteen hoe het komt. De man maakt namelijk ook deel uit van het fantastische Monarch. Gitarist Nehluj (Ataraxia, net als Nemri ook in Wastes) en bassist Nebhen deden hun best, maar konden heel wat minder imponeren. Hun riffs waren niet slecht maar lieten weinig indruk na. Een goede opwarmer, niet meer dan dat.

J, O en T vormen het trio Turia, dat met de splitlp ‘De Oord‘ (met Fluisteraars) onder de arm ons eens zou laten horen hoe het wel moet. De band mag al eens op Roadburn spelen, dus dat beloofde. Jammer genoeg deed Turia er heel lang over om alles klaar te zetten en zeurden ze nog wat over de aangebleven noodverlichting. Ze wilden puur in het zelf meegebrachte kaarslicht spelen, maar dat lukte in eerste instantie niet echt. Een groot stuk karton en een american footballspeler brachten soelaas en Turia kon eindelijk voluit gaan. En hoe. Een half uurtje baden in een helse set van drums, gitaar en wat desolaat geschreeuw. Meer moesst dat niet zijn. Iedereen verbaasd van de kracht van de eenvoud van Turia. De band slaagde erin de ons de zon te doen vergeten en massaal te genieten van hun indrukwekkende set. En dan werden de kaarsen uitgeblazen en was het gedaan. Een beetje kort, maar soit. Beter kort en heftig dan een noot teveel. Inmiddels was de zon bijna onder, en konden we op ons gemak huiswaarts keren.

Gezien: Turia + Sordide – The Pit’s, Kortrijk – 30 mei 2019
Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Bart Marescauxtekst:
Gonzo (circus) Crew
beeld:
Turia3
geplaatst:
di 4 jun 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!