728x90 MM

Matt Bauer en Dana Falconberry – Q-Bus, Leiden – 8 september 2010

Komende vrijdag is het voor iedere Gonzo lezer, die in de buurt van Eindhoven woont, vrijwel noodzaak af te reizen naar de tweede editie van Kunstenfestival Flux/S. Niet alleen vanwege het uitnodigende totaalprogramma, maar vooral om daar Matt Bauer, Dana Falconberry en het Matangi Quartet te gaan beluisteren. Een speciaal voor deze gelegenheid gefabriceerde combinatie van Americana met een klein ensemble.

The Island Moved In The Storm
Cover: The Island Moved In The Storm

Het debuut van Matt Bauer en Dana Falconberry in Nederland vond afgelopen woensdag plaats in Q-Bus in Leiden. Een kleine intieme zaal verstopt tussen de grachtjes net buiten het centrum van deze historische stad. Een plek waar al jarenlang op het gebied van folk, singer/songwriters en wereldmuziek avontuurlijk geprogrammeerd wordt. Q-Bus biedt zo de ultieme gelegenheid nieuwkomers binnen genoemde genres van zeer dichtbij te beleven.
De Amerikaanse zanger Matt Bauer begeleidt zich meestentijds op de banjo en heeft eind vorig jaar een buitengewoon fraai album afgeleverd ‘The Island Moved In The Storm’. Een conceptalbum. Bauer nam voor ‘The Island Moved In The Storm’ als centraal thema de moord op Barbara Ann Hackman Taylor. Matt Bauer vertelt zijn murder-ballads met een hees diep stemgeluid kabbelend op de ademhaling. Daarbij is zijn begeleiding op gitaar of banjo bedoeld als accentuering voor zijn koortsachtige verhalen.

Matt Bauer
Matt Bauer en Dana Falconberry - Foto: Hessel Veldman

De onaangekondigde aanwezigheid van Dana Falconberry geeft het concert een enorme meerwaarde. Vooral haar stemcapaciteiten geven het zwaar ‘unheimische’ karakter van Bauer’s muziek een tintelend sprankelende sfeer mee. De in Michigan geboren vocaliste zoekt juist naar schoonheid en harmonie en geeft precies het juiste tegengewicht aan Bauer’s zwaarmoedigheid.

Het repertoire waar beiden voor hebben gekozen is een afwisseling van Bauer en Falconberry composities. Beiden putten daarbij voornamelijk uit de Folk traditie, maar arrangeren hun stukken richting aarzelend traag, fragiel en subtiel gezongen en gespeelde ballade miniatuurtjes. Het publiek in de goed gevulde zaal wordt meegezogen naar een mystieke wereld vol persoonlijke verhaaltjes. En de serene rust tijdens het concert doet Bauer reageren met de opmerking, “Are you still with us?”, want het applaus dat na ieder nummer volgt zakt, evenals de muziek, langzaam weg naar fluister niveau.

De herfst is vanavond in Leiden begonnen. Muisstil vertrekt het publiek na het concert de Leidse nacht in, de winter tegemoet. Zich terugtrekkend in hun eigen intieme wereldje, nadenkend over de zware dingen des levens. Misschien zo begin oktober tijdens het Leids ontzet is er voor hen lijdens ontzet!

Ook te horen tijdens Kunstenfestival Flux/S vrijdag 10 september in Eindhoven.
Luister tevens naar album ‘The Jessamine County Book of the Living’. Opgenomen met een 4mans band, een 11-koppig orkest, 14 verschillende zangers en op 10 lokaties.

tekst:
Hessel Veldman
beeld:
Matt-Bauer
geplaatst:
do 9 sep 2010

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!