728x90 MM

Loup, Terrie Ex/Gerri Jäger en Cactus Truck

Loup
Clement Edouard

Het Franse duo Loup, bestaande uit Clement Edouard op saxofoons en elektronica en Sheik Anorak op slagwerk en gitaar, bijt afgelopen vrijdag bikkelhard de spits af van een avondje instant free-jazz en impro-punk. Tussen de kakafonie van loeihard en strak gespeelde klanklawines weten beide heren goed getimed hun improvisaties en momenten van terugnemen te doseren. Verrassende elementen zijn de geloopte gitaar- en saxpartijen. Het éne moment als begeleiding, een ander ogenblik extatisch geluidsverbredend. Een tweemansorkest op zoek naar een vaste plek tussen de edelen uit het land der improvisatoren.

Na deze buitenlandse ophitser zijn het de heren Terrie Ex (The Ex) en Gerri Jäger (Knalpot) die de aanwezige gasten een potje eindeloze bezieling laten horen. In de bijna eeuwige zoektocht naar het ongehoorde hoorbaar te maken staat nestor Ex met de ogen fijngeknepen uitdagend zijn gitaar af te tasten. Hmmm, dat voelt nog altijd goed. Iedere subtiel intense aanslag op een snaar, de hals, de kast, en wat er allemaal nog meer aan het instrument zit zuigt het publiek dichter naar het moment. De spanning is instant voelbaar. De dribbelend dwarse tribal ritmes van Jäger volgen en omlijsten de klankerupties van Ex op gedecideerde wijze. En ondanks deze aanhoudende stroom van ongereguleerde geluiden, straalt er een innerlijke rust uit van de impro-set. ‘Wild dogs go easy listening’? Niet helemaal, maar wel improvisatie als meditatie. (Lees recensie ‘Addis’ van Terrie Ex / Xavier Charles in Gonzo #102)

De jonge honden van Cactus Truck; John Dikeman op saxofoon, Jasper Stadhouders op gitaar en Onno Govaert op drums laten er als derde act vanavond geen gras over groeien. Vanaf de eerste noot werpen ze zich in de edele strijd, hunkerend naar het ridderschap. Daarbij wordt Stadhouders al vrij snel op verwrongen staaldraden getrakteerd. Dus na luttele minuten slingeren en hakken door de ruimte van OCCii lijkt de strijd gestreden. Maar versterking, in de vorm van een ervaren strijder, is in de buurt. Aangevuld met Terrie Ex baant Cactus Truck zich verder door het klankslagveld. Van enige vorm van subtiliteit of moment van overdenking is geen sprake. Snel schakelen, direct beslissen, flexibel reageren en adequaat communiceren moet de overwinning met spoed nabij brengen. Het wordt een creatief proces in een volgepropte notendop. De jongere Stadhouders moet het nadien bekopen met zware snaarschade, Govaert druipt al doorslaand bijna van zijn kruk af, Dykeman staart, nog beduusd van het gitaargeweld, voor zich uit en Terrie Ex zelf omhelst vaderlijk zijn strijdmakker Stadhouders, met hem het gevoel delend dat opnieuw de strijd ongehoord goed is geslaagd. (Lees meer over Jasper Stadhouders in Gonzo (circus) #100)

Loup toert, na deze Nederlandse aftrap, verder door Europa. Terrie gaat met The Ex vanaf 19 februari voor een volgend muziekproject naar Ethiopië. Daarna in maart een grote tour in de VS; april Duitsland en Nederland; mei Rusland en Canada plus een aantal festivals in Zwitserland; in juni op diverse zomerfestivals met Getatchew Mekuria. Dan cureert The Ex een hele dag op het Roskilde Festival en spelen ze op rockfestivals in Warschau en Ottensheim, Oostenrijk. Na de zomer volgen nog Griekenland, Spanje en Polen.
Let op: Een gelijksoortige avond op 25 januari in Zaal 100 in Amsterdam, waarbij verschillende impro-combinaties zullen aantreden met Andy Moor, Ab Baars, Jasper Stadhouders, John Dikeman en Luca Marini.

tekst:
Hessel Veldman
beeld:
Loup
geplaatst:
ma 24 jan 2011

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!