728x90 MM

Live At Roadburn 2018

Bands die gesitueerd worden binnen de hardere genres, de meest intense muziek opnemen en naar buiten willen brengen, hebben steevast de wens om op het jaarlijkse Tilburgse Roadburn-festival te kunnen staan. Als hun concert dan ook nog eens wordt opgenomen en uitgebracht, is de natte droom helemaal uitgekomen. Hell en Oranssi Pazuzu hebben deze keer de eer. Eenmaal Imperial Cult de gelegenheid zal hebben om zelf eens te spelen, zullen die dat ongetwijfeld ook doen. Al krijgt René Aquarius met zijn Dead Neanderthals (met Otto Kokke) vier shows aangeboden ter gelegenheid van hun tienjarige bestaan in de komende editie. Maar eerst Hell. De band uit Salem, Oregon bestaat eigenlijk alleen uit M.S.W. en hij maakt sinds 2008 een extreme vorm van (funeral) doom metal. Live wordt hij bijgestaan door onder meer Mizmor, met wie in 2014 een split werd gedeeld. Hell presenteerde er in zijn volledigheid het album ‘Hell’, in 2017 uitgekomen op Sentient Ruin. Een voormalige kerk (Het Patronaat) is een gedroomde plek om de Dante-eske metal ten gehore te brengen. De zeven nummers van het album en het bisnummer ‘Umbilicus’ uit ‘II’ (2010) vormen samen een schitterende zwartgeblakerde doomset. Een unicum bijna, want dit was de enige show op het Europese land, daar zowel Hell als Mizmor liever een teruggetrokken leven leiden.

Dat het festival een brede kijk heeft en dus ook bands die het genre oprekken meer dan welkom zijn, bewees Roadburn met het Finse Oranssi Pazuzu. De band leeft in zijn eigen psychedelische wereld en gebruikt black metal om ieders blik te verruimen richting een resem parallelle universa. Oranssi als in oranje, de kleur van kosmische energie en het eerste daglicht, en Pazuzu, de mytische demon van de wind die we allen kennen van de filmklassieker ‘The Exorcist’, geven al aan dat de band andere grenzen hanteert dan de doorsnee black metalband. Het is vooral de stem van Jun-His die aan dat genre doet denken, want Oranssi Pazuzu stopt net zo goed zachte instrumentale, maar steevast wel psychedelisch aandoende, passages in zijn nummers. Die mogen dan plots openbarsten, als een etterbuil zo smerig, waarbij alles plots in de versnelling gaat, richting een frontaal aanschurken bij een gelijkaardig, van psychedelica uitpuilend universum.

Het Nederlandse Imperial Cult improviseerde grotendeels een rauw en furieus stuk black metal van iets meer dan een half uur, waarin herhaling, het cyclische terugkeren, het opwekken van een diepzwarte trance, centraal staat. Drummer R is de bekendste van het stel, zijnde Aquarius die zo nog een band aan zijn inmiddels lange lijst projecten heeft toegevoegd. O en T zitten beiden in het fenomenale Turia. De drie ervaren muzikanten zetten dan ook een genadeloos potje black metal neer waarin het overheerlijk verdwalen is. Geen seconde slaat de verveling toe. Het nummer is al net zo verslavend als ‘Ghosts’, de meest recente van Dead Neanderthals. En dat wil in onze geestenwereld wel wat zeggen. Nu ze nog zien te overtuigen dat ze het podium op moeten, niet alleen op Roadburn, maar ook in onze contreien.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
Hell_LiveatRoadburn2018
geplaatst:
wo 30 mrt 2022

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!