728x90 MM

Life In The Flow Lane

Bitchin Bajas was in oorsprong het soloproject van Cooper Crain, waarin hij de motorische psychedelica van Cave afwisselde met kosmische tapeloops. Met elke plaat kwamen er een bandlid en een paar synths bij, en toen vorig jaar ‘Bitchitronics’ verscheen was Bitchin Bajas een trio geworden. In vergelijking met die plaat van om en bij de veertig minuten, trekken Cooper en zijn band alle registers open op deze ‘Bitchin Bajas’, die bijna tachtig minuten lang is, en nog meer dan de voorganger de kaart van lang uitgerokken jams trekt.
Crain verwijst graag naar Terry Riley als zijn belangrijkste invloed voor Bitchin Bayas, maar de combinatie van synths en akoestische instrumenten doet ons net zo goed aan tijdgenoten als Mountains denken. Van Riley bracht Bitchin Bayas begin augustus nog ‘In C’ in Chicago, maar als referentie voor deze plaat horen wij toch eerder Terry’s ‘A Rainbow In Curved Air’.
Opener ‘Tilang’ is niet alleen door zijn lengte (achttien minuten) majestueus te noemen: na een akoestisch begin – met Oosters aanvoelende strijkinstrumenten en fluiten – vallen haast ongemerkt een orgel en synthdrones in, en voor je het weet drijf je rond in een virtueel zoutbad. Géén ambient voor bij de afwas, maar goed spul voor wie zijn aandachtsboog een beetje in vorm heeft weten houden en dus nog jams van achttien minuten aankan.
‘Asian Carp’ vouwt zich vervolgens meteen open als een warm drone-deken en de natuurgeluiden van ‘Field Study’ worden voor het eerst én het laatst op deze plaat van een ‘beat’ voorzien, al is dat in dit geval niet veel meer dan een licht geaccentueerde hartslag.
Nog opvallend: de kosmische arpeggio’s van ‘Bueu’ die heel voorzichtig uitgedaagd worden door een saxofoon. Spoiler: de synths halen toch nog de overhand.
Daarmee is de trip overigens nog maar net begonnen. We laten de rest van de ontdekkingstocht graag aan u.
Voor de liefhebbers: wie de gelimiteerde dubbele cassette aanschaft, krijgt er nog eens twee tracks van een half uur elk, op de reguliere speeltijd bovenop.
(Op 12 oktober spelen Bitchin Bajas in het Antwerpse Zuiderpershuis.)

tekst:
Stijn Buyst
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!