728x90 MM
KRUT Festival - Radio Hito - (c) Stephan Vercaemer

Het schiet in gang

Terwijl we weer volop met dezelfde grote en minder grote namen op de zovele heroplevende festivals en concertprogramma’s rond de oren geslagen worden, was het voor mij eerder hopen en wachten op de kleintjes, de zwarte schaapjes, de tot nu toe onbekende of nauwelijks bekende niemendalletjes.

Vorige week zondag, 8 augustus 2021, was het eerste lichtpuntje aan de post-corona horizon voor mijn avontuurlijke oren. KRAAK (platenlabel en concertorganisatie) organiseerde die dag in samenwerking met Het Bos en Onder Stroom een festival waarbij ze hun digitale sublabel KRUT voorstelden, op de Tavernierkaai in Antwerpen.

Kruttianen van verleden, heden en toekomst van dienst waren Jazzoux, Drywud, Radio Hito, Horacio Pollard en YOR. Tussendoor en als afsluiter mocht de plaatselijke DJ legende, Zoot Ruf Ski, zijn plaatjes draaien.

Jazzoux, Amédée De Murcia (Somaticae) en Claire Gapenne (Terrine), zijn aanhangers van vrije en onbevooroordeelde muziek en zoeken naar een soort esthetiek die nooit bereikt kan worden. Futuristische jazz van gehackte machines die tot waanzin geduwd worden maar met een vleugje zelfspot. Een leuke opener en de zon deed mee.

Drywud, de experimentele troubadour/rapper van Bordeaux via Straatsburg, kwam daarna. Franse hiphop met een hoek af of zoals te lezen staat op de Krutpagina: ‘pagina’s razen voorbij en voorhoofden beginnen te zweten wanneer Drywud op het podium verschijnt en vreemde nieuwe buigingen geeft aan de vorm en formules van rap en alles wat daarbij hoort. Zijn lyrische kunde komt in golven van krankzinnige energiegolven over verwarrende aanstekelijke melodieën.
Inderdaad, af en toe hoorden we interessante vondsten maar die ‘razende pagina’s’  bevonden zich blijkbaar in zijn schriftboekje. Daardoor moest hij soms een beetje te lang bladeren (de opkomende windvlagen hielpen ook niet echt) en stokte het bij momenten.

De volgende was Radio Hito, Yohanna My Nguyen, uit de buurt van Parijs maar tegenwoordig te vinden in Brussel. Radio Hito vertrekt vanuit haar intuïtie maar evenzeer vanuit de noodzaak om van alles een terugkerend instrumentaal refrein te maken. Haar muziek bestaat uit een mengelmoes aan fragmenten van dichterlijke figuren zoals onder andere Octavio Paz en Alejandra Pizarnik en een opeenhoping van beelden en artikels uit dagbladen en bovendien  gezongen in het Italiaans.
Op haar Casio tovert ze tijdloze pianoklanken vol van triestheid die je uiteindelijk omarmt en meesleurt naar een oneindigheid aan contemplatieve schoonheid. Met andere woorden, ik ben fan… wel spijtig dat haar set verstoord werd door een hevige regenbui en in allerijl tenten werden opgetrokken.Soit, laat de grotere podia maar aanschuiven!

Daarna mocht Horacio Pollard de taak op zich nemen om de donderwolken te verjagen met een spervuur aan explosieve geluidscreaties die voor een knallende geestverruimende roes zorgden. Vreemd genoeg verontrustend maar tegelijkertijd vloeiend en dansbaar.

Tot slot mocht YOR, een trio uit Leipzig, met Nataly Hulikova, Toni Mosebach en Susanna Beck, het festival afsluiten. In hun lokale scene zijn ze gekend voor hun Beach Boys covers. Het trio had op het KRAAK Festival 2019 het publiek al met verstomming geblazen met hun offbeat no wave muziek waar met momenten speelse weerspiegelingen niet geschuwd worden of plots manische  free-form stijlen zorgen voor serieus geschreeuw en dito meeroepers. Leuk en deugdoend…

Gezien: KRUT Festival I 2021 met Jazzoux, Drywud, Radio Hito, Horacio Pollard en YOR  Dj Zoot Ruf Ski – Tavernierkaai, Antwerpen.

tekst:
Stephan Vercaemer
beeld:
KRUT-Festival-Radio-Hito-08095
geplaatst:
wo 18 aug 2021

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!