728x90 MM

Karibu toonde zijn gewei, mét vleugels

Een stormachtige voorjaarswind deed ons wat vroeger dan voorzien landen in het muziekcentrum Kinky Star in Gent.

Het uit het Meetjesland afkomstige Karibu Orchestra bracht eind 2018 hun jazz fusion debuutplaat ‘Music over the Ruins’ in eigen beheer uit. De nieuwsgierigheid was dan ook groot hoe dit vijftal deze mooie release live zou aanpakken. Tijdens de soundcheck werd al duidelijk dat perfectie het streefdoel was. De trompettist Robbe Latré zat letterlijk met zijn handen in het haar bij het afstellen van zijn effectendoosjes met de PA. Na lang zwoegen kreeg men het geluid toch naar zijn zin. De Kinky Star was ondertussen al goed gevuld geraakt.

Karibu Orchestra zette van bij de aanvang van het eerste nummer de perfectionistische toon. Het geluid zat snor en de muzikanten lieten hun groovy jazz fusion op het publiek af. De psychedelische klanken vermengd met jazzy trompettunes waren een streling voor de oren. De toeschouwers kregen ook twee interessante nummers te horen die niet op de debuutplaat staan. Er werd duchtig op deze stukken geëxperimenteerd. De hallucinerende klanken van keyboardspeler Gert Branderhorst klonken onwaarschijnlijk en brachten de onbekende songs naar een hoogtepunt.
Afwisseling troef! Rustige, zweverige stukken werden afgewisseld met het lekkere gitaarspel van Jeroen Foré. Latré presenteerde een kleurrijk trompetgeluid, wat toch wel bepalend is voor de sound van de band. Tegen het einde van het optreden toverde de blazer onverwachte en wonderbaarlijke geluiden uit een mondpiano. De ritmesectie, bestaande uit drummer Michiel Foré en bassist Tom Trancez, zorgden voor strakheid en balans in het enthousiaste spel.
Het kwintet speelt al drie jaar samen en dat was eraan te merken. De band is als een dier dat verschillende gedaanten kan aannemen en verrassend uit de hoek kan komen. Bij het huiswaarts rijden was de wind gaan liggen. De regen werd amper opgemerkt want we waren nog steeds onder de indruk van dat verdomd goede optreden.
Gezien: Karibu Orchestra – Muziekcentrum Kinky Star, Gent – 7 maart 2019
Tekst + Foto’s: Patsker Omaer Beguin

tekst:
Patsker Omaer Beguin
beeld:
Karibu Orchestra - Foto: Patsker Omaer Beguin
geplaatst:
vr 8 mrt 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!