728x90 MM

Inform – Educate – Entertain

Stel, je hebt een uitstekend gevoel voor humor – want je bent Brits. Stel, je hebt aardig wat archiefmateriaal tot je beschikking gekregen geschoten tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Stel, je hoort in die fragmenten een melodielijn, een patroon, een ritme. Stel, je hebt het nobele (of idiote) streven om de lessen die we zouden kunnen leren uit onze geschiedenis door middel van muziek en beeld onder de aandacht te brengen. Stel dat je aan al deze voorwaarden voldoet… dan heb je de ingrediënten voor het album ‘Inform – Educate – Entertain’.
Na twee ep’s (‘One’, ‘The War Room’) brengt deze tweemansformatie hun eerste album. Bereid je voor op krakende opnames van dito taalgebruik begeleid met een (meestal) uptempo post-krautrock soundtrack die aandoet als een mengsel van Underworld en Mogwai. Het instrumentarium is divers: naast de gebruikelijke basis van gitaar, bas en drums worden ook banjo, saxofoon, theremin en drone-achtige pianopartijen ingezet.
Elk nummer/ elke film is een kleine Britse geschiedenisles, met tussen de regels door een moraal en/of Britse humor. Dan blijkt dat die oude teksten nog steeds actueel zijn en in een nieuwe muzikale jas verbonden met het heden hun boodschap nog steeds kwijt kunnen. Zo gaat ‘Signal 30’ onder begeleiding van dampende rock over het gevaar van roekeloos rijgedrag met fatale afloop. Het bijzonder fraaie beeldmateriaal blijkt helemaal niet archaïsch te zijn, als het decennia later met geheel andere stijlen wordt gepresenteerd. In ‘The Now Generation’ worden elementen uit een jaren 1950 modeshow gemengd met synthesizers en drumbeats uit de jaren 1980 – de verbinding is snel gelegd.
Het is een knap staaltje keurig afgewerkt studiowerk waarbij een (of misschien wel het belangrijkste) element authentiek beeldmateriaal is. De vraag is waarom dan gekozen is voor cd in plaats van dvd? Gelukkig is het beeld online te vinden.

tekst:
Michiel de Jong
beeld:
PublicServiceBroad_InformEducateEnter
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!