Indelicate Slices

Sinds een vijftal jaar exploreert geluidsonderzoeker Richard Chartier zijn wazig rozige kant. Terwijl hij vooral bekend staat om zijn strak minimalisme, dat soms wat kil overkomt (stiltes gecombineerd met microtonen), zoekt hij met Pinkcourtesyphone andere emoties op. Natuurlijk hebben we nog steeds met zwaar gemanipuleerde klanken te maken, maar aan de bron liggen aangenamere en gevarieerde basistonen, waar zelfs een vleugje gesamplede muziek in doorklinkt.

Dit album is sterk repetitief omdat er vooral met loops gecomponeerd wordt en, net als de hoes, baadt de totaalklank in een wazige, dromerige sfeer. Het duurt dan ook niet lang eer deze gelimiteerde cd (vijfhonderd exemplaren) met onze verbeelding aan de haal gaat. Zou ‘Romantic Threat’ een vervormde bruidsmars kunnen zijn? Was dat een piepende deur? Een echo van een verdoemd balorkest? Het ritmische ‘Problematic Interior’ flirt met industrial, en zwaartepunt ‘Minimumluxuryoverdose’ zal dankbaar onthaald worden door liefhebbers van de betere dreun met concreet geritsel.

Soms doet de totaalsfeer wat aan Cindytalk (minus de zang) denken, en er zijn ook raakpunten met de dreunende manier waarop een ingetogen Nurse With Wound aan spookschepen gestalte gaf. Laat je dus niet misleiden door al dat roze. Dit is een sfeervol melancholisch album, en het is zeker niet verplicht om als geestverschijning altijd transparant wit te zijn.

tekst:
Peter Vercauteren
beeld:
Pinkcourtesyphone_Indelicate_Slices
geplaatst:
zo 29 dec 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!