728x90 MM

In de schemering

In de schemering en de nacht, de meest actieve periode van de jakhals, verzamelden de troepen van concertorganisatie ‘JAKHALS’ zich in de zaal van de Kreun op zaterdag 24 maart.

Een mooie mix van donker en dansbaar en drie albumreleases gaven die avond een nog grotere aantrekkingskracht. De verwachtingen waren dan ook groot.

Het veelbesproken Rumours met Hannah Vandenbussche, Stefanie Mannaerts, Jonas Boermans en Pieter-Jan Cools kwamen ‘Megamix’ (LiveFastDieYoung-label) voorstellen. Na een spetterende show in de Gentse Sint-Jacobskerk was het nu de beurt aan Kortrijk om als een bijl te vallen voor de shamanhop. Donkere en dansbare beats met een mooi en breekbaar stemmetje. Al bij al een sterke evolutie van deze jonge band die zeker nog beter kan doen.

Als tweede mochten de Raveyards met Francois De Meyer, Stefan Bracke, Joris Casier en Brent Vanneste de jakhalstroepen vermaken. Meestal vertoeven die mannen zich in grotten en andere speciale locaties, maar voor de gelegenheid zakten ze toch nog eens af naar de Kreun. Deze goed geoliede machine legt de lat altijd hoog en daarom was het eventjes zoeken naar het perfecte geluid. Na een langer dan voorziene pauze lieten ze hun esthetische, digitale, donkere geluiden in combinatie met allerlei invloeden van vroeger en nu in hun typische stijl los op het publiek. Jammer dat we toch niet in een grot zaten…

Daarna mochten Siegfried Burroughs en Kasper Van Esbroeck de ambient sfeer verbrodden en hun Onmens loslaten. Bestraffende industrial electronics, gabber-en new beats, noise en onweerstaanbare refreinen. Een feest aan agressie en een schitterende performance. Op 20 april lanceren ze ‘Doopgrond’ (Consouling Agency), hun tweede full length album, in de Kolonie in Gent met als gast het Amerikaanse Uniform (of omgekeerd). Een niet te missen avond met andere woorden.

Als laatste mocht B (Bert Libeert), drummer bij Goose, zijn project en 12” EP ‘Black Atlas’ (Consouling Circuits) presenteren. Als god in Kortrijk aanbeden put B zijn inspiratie uit de jaren 1980 en gooit er hypnotiserende beats tegenaan. Een mooie afsluiter waarna de jakhalzen zich nog konden laven aan de plaatjes van DJ Ginger Army in de Kreun Café.

Gezien: Jakhals Festival met Rumours, Raveyards, Onmens en B – 24 maart 2018 – De Kreun, Kortrijk

tekst:
Stephan Vercaemer
beeld:
Onmens - Foto: Stephan Vercaemer
geplaatst:
wo 28 mrt 2018

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!