728x90 MM
Distel - (c) Bart Marescaux

Grimmig, kil en koud

Zaterdag 2 april. Een grimmige, kille, koude en winterse lentedag. Ideaal voor 2 zaken: een potje Black Metal of een potje warme thee terwijl je thuis ziek onder een dekentje zit.

Aangezien de normaal geplande reviewer van dienst PB voor dit laatste koos (al drink ik geen thee of koffie haha, PB), trokken wij naar The Pit’s in Kortrijk voor een avondje zwart metaal.

Distel

De aftrap werd gegeven door de Knokse band Distel. De vijf heren spelen een mix van Black, Post en Doom metal. Distel heeft al enkele demo-opnames online staan maar persoonlijk vind ik dat ze live veel beter tot hun recht komen. Er weerklonk een muur van geluid waarbij de vocalen van zanger Ka. extra in de verf gezet werden dankzij het vernuftig gebruik van enkele effectpedalen. Door hun enthousiasme op het podium trokken de muzikanten het publiek moeiteloos mee in hun donkere muzikale trip. Zonder de coronacrisis hadden we ongetwijfeld al veel meer gehoord van dit kwintet! 

Zangstonde

Hoewel er slechts twee bands geprogrammeerd stonden, konden we ook tussen de shows genieten van wat live muzikaal entertainment. De merch-guy van Shagor besloot namelijk het publiek in de entree te entertainen met luidkeels gezongen Manowar covers. Hierdoor hing er een vrolijke en uitgelaten sfeer in de zaal.

Zwart zal het zijn

Headliner van dienst was Shagor, wat zoveel als ‘zwart’ betekent in het Hebreeuws. De band, afkomstig uit de streek van het Zwarte Water in Nederland, speelt een atmosferische vorm van Black Metal met beklijvende riffs die snel in je hoofd blijven dwalen . De typische ruwe Black Metal stem wordt bij Shagor afgewisseld met melancholische cleane gezangen waardoor de band noch op plaat, noch live een moment verveelt. Shagor beklom het podium met zwarte camouflageverf op het gezicht. Iemand in het publiek maakte de opmerking dat hun verschijning hierdoor wel iets mee had van roetpieten. Wij vonden echter dat dit perfect paste bij de grimmige sfeer van hun hypnotiserende Black Metal. Het publiek was duidelijk braaf geweest, want we kregen een magistrale volledige uitvoering van het fantastische ‘Sotteklugt’, hun eerste en enige release, eind 2020 uitgekomen op het Belgische Babylon Doom Cult Records. Bij deze live-uitvoering viel vooral op hoe sommige baslijnen erg groovy of soms zelfs funky zijn. Shagor is voor mij een échte band die uitblinkt qua veelzijdigheid en er tegelijk toch in slaagt om alles samen te brengen in een mooi geheel. Grimmig, donker en mooi tegelijk.

Gezien: Shagor + Distel – The Pit’s, Kortrijk – 2 april 2022
Tekst: M. Opsomer – Foto’s: Bart Marescaux

tekst:
Gonzo (circus) Crew
beeld:
Distel2
geplaatst:
wo 6 apr 2022

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!