728x90 MM

Great Surround

Deze Amerikaanse band heeft haar muzikale les goed geleerd. Op hun debuutalbum ‘Great Surround’ weten ze door een melodieuze en melancholische mix van (pop)rock en wave een eigenzinnige sfeer op te roepen, die wordt gekruid met referenties aan diverse andere genres zoals emorock, psychedelica en ja, zelfs musical. Natuurlijk passeren 101 namen de revue van bands waar The Fatales spaarzaam hun invloeden hebben gejat. Niemand die er van zal wakker liggen.

De instrumentale caleidoscoop die de band verkent is vrij indrukwekkend. Vooral het doeltreffende gebruik van percussie en strijkers geeft de plaat iets extra. Als elk akkoord dan ook nog eens op de juiste plaats zit, mondt dit uit in een eindeloze serie prachtige tracks. De relatief korte plaat kent dan ook weinig of geen overbodige momenten. De overtuigende en gevoelige zang van Wayne Switzer maakt het feest compleet. De wat mysterieuze en bij vlagen pessimistische sfeer contrasteert wonderwel met zijn warme stemgeluid.

Door de kraakheldere productie komen pareltjes als ‘Evergreen’ en ‘Darkened Country’ prima tot hun recht. Ze maken van ‘Great Surround’ de winterplaat bij uitstek. The Fatales bewijzen in één klap ook hoe je origineel kan klinken zonder daarbij een blinde vernieuwingsdrang na te streven. Een mens zou er filosofisch van worden…
OC

tekst:
Olivier Constant
beeld:
TheFatales_GreatSurround
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!