728x90 MM

Gqomtera EP

Het Gqom Oh! label timmert flink aan de weg. Allemaal gestart door de Italiaanse deejay Nan Kolé alias Francesco Cucchi, die hoorde dat de Zuid-Afrikaanse Kwaito housescene van Durban een nieuwe mutatie had ondergaan naar Gqom. De scene is zeer jong, met getalenteerde producers die tieners zijn of vroege twintigers en uitsluitend uit de arme townships komen, waar ze hun beats produceren met simpele computers. Het is het Zulu, de hoofdtaal van de zwarte bevolking in Durban die weerklinkt in Gqom. Voor de juiste uitspraak; maak bij de Q een tongklik met je gehemelte, succes!

Emo Kid is een drieëntwintigjarige producer uit Inandi, de Etafuleni township die zijn debuut dropt. Zijn stijl is Sgubhu, een geluid dat dichtbij Gqom staat, maar meer leunt op de vierkwartsmaat, met DJ Tira en DJ Lag als grootste exponenten. Emo Kids huis kijkt uit over de grote vlakte van Isandlwana, de plek waar de Zulu stammen in 1879 het Britse leger versloegen in de bekendste pre-apartheid veldslag. ‘Asbambeki’ met lokale crew TLC Fam zet direct de toon met diepe contra-tempo beats en sterke vocale raps in Zulu. In ‘Futuristic Gqom’ en ‘Rains Of Terror’ horen we Gqom drumbeats op trancey synthesizers. De sterkste tracks zijn ‘Enkwarini’ met vocalist Fawell, een stevige en ritmische productie van de Sgubhu stempel, en ‘Isukile’, een geweldige brok dansgeweld met straffe vocalen van Mapopo. ‘Ground Shaker’ en ‘Digital Response’ hebben een lichtere toets met warme Afrohouse, want het is niet allemaal even duister en ruig.

Formation Boyz is een collectief van zes(!) producers; Killer, Snap’shot, Soul Effect, Echo, Virgo en 1.4 Kid, allemaal nog tieners en onbesuisd. Hun ware Gqom geluid is een dik rookgordijn van tegendraadse vocalen en duistere beats, als een underground clubavond waar je de weg kwijtraakt. Monotone geluiden die je zullen bedwelmen of vervelen. De titel ‘Ukuvuka’ betekent ‘opnieuw opstaan’ en refereert naar de recente inbraak in hun schuurstudio waar al hun materiaal werd gestolen en hulp nodig is. Zware schurende beats overheersen in ‘Kicker’ en ‘Sminoff’ drijft op hobbelige beats, dwarse tikken en gehakkelde vocale samples, een track om jezelf volledig in te verliezen in de waan van de nacht. Uitschieters ‘Class Leynkwezeli’ en ‘MTV Explotion’ zijn inkzwarte tracks met smerige beats en cimbalen en herhalende vocalen die sociale kritiek bevatten, want ook dat is de kern van Gqom. Duik mee in de zware wereld van Gqom.

tekst:
Seb Bassleer
beeld:
EmoKid_GqomteraEp
geplaatst:
ma 30 dec 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!