728x90 MM

Galibier

Je mag je afvragen hoe gelukkig de combinatie van sport en muziek is. Doorgaans hebben sporten de neiging om de kunsten enigszins in de wielen te rijden. Tilburger Mathijs Leeuwis, eerder actief als singer-songwriter, is fanatiek wielrenner én heeft zich de laatste jaren geworpen op de pedal steelgitaar -een instrument dat je vooral associeert met country, toch niet het meest vernieuwende genre.

Met ‘Galibier’ heeft hij een ode aan het wielrennen uitgebracht waarin de pedal steel een centrale rol vervult. Daarin wordt hij terzijde gestaan door gitarist Marzio Scholten en drummer Mischa Porte, en door Mathijn den Duijf op piano en synthesizer bas, die met Leeuwis zorg gedragen heeft voor de analoge opname en productie.

‘Galibier’ is prima te genieten voor mensen die weinig op hebben met de sport. Het is een bedwelmende verkenning van een instrument dat zich schijnbaar moeiteloos alle kanten op laat buigen. Akkoorden doemen op, verdwijnen in de mist die rond bergtoppen kan hangen. De snaren treuren over de ongelukkigen die deelname aan wedstrijden als de Tour de France met de dood hebben moeten bekopen. De onderwerpen van de nummers inspireerden Leeuwis tot muziek die zijn persoonlijke ervaringen en gedachten weergeeft. Zo is ‘Docteur Fuentes’, genoemd naar de arts die zijn jongens vol gooide met prestatieverhogende middelen, een exploratie van een gebied dat je gerust bewustzijnsverruimend mag noemen. De muzikale bestijging van de Mont Ventoux mondt uit in een geweldige extase. Je gaat de sport én de pedal steel onherroepelijk met heel andere ogen bekijken.

tekst:
René van Peer
beeld:
MathijsLeeuwis_Galibier
geplaatst:
ma 13 apr 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!