728x90 MM

For This From That Will Be Filled

BjörkJónsi en Hauschka stonden al op haar cv als musici met wie de Amerikaanse celliste Clarice Jensen had gewerkt. Nu mag ze daar de naam van Jóhann Jóhannsson aan toevoegen, de gevierde IJslandse componist die onlangs overleed. Samen met hem bedacht en ontwikkelde ze ‘bc’, het openingsnummer van haar solodebuut ‘For This From That Will Be Filled’.

In eerste opzet was dat een samenwerking van Jensen met beeldend kunstenaar Jonathan Turner in het toonaangevende New Yorkse podium The Kitchen. Zij speelde een met elektronica verveelvoudigde cello in geprojecteerde omgevingen die hij had vormgegeven. Op dit album moet ze het zonder de visuele kant van het project stellen, dus de muziek moet al het werk doen. Dat lukt, maar tot op zekere hoogte.

In de bijgeleverde informatie verwijst ze naar de romantische achtergrond van haar cello, en haar streven om die te ontstijgen. Het is precies op de plaatsen waar ze in dat emotioneel geladen repertoire blijft hangen, dat de aandacht verslapt. De herhaalde gebroken akkoorden in de tweede helft van het titelnummer speelt ze ontegenzeggelijk virtuoos over de vier snaren, maar qua verbeeldingskracht is het toch weinig meer dan een cliché.

Het nostalgische ‘bc’, waarin de elektronische schaduw van de cello telkens even hapert, wekt de indruk van een rouwende figuur die van tijd tot tijd overmand wordt door opspelende treurnis. Alleen al om dit ene nummer is dit een album dat je eigenlijk niet aan je voorbij mag laten gaan.

tekst:
René van Peer
beeld:
Clarice_Jensen_For_This_From_That
geplaatst:
di 28 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!